Cestovanie

Horská služba apeluje na dodržiavanie pravidiel na lyžiarskych svahoch

"Pre všetky pohoria je dopoludnia vyhlásený 1. stupeň lavínového nebezpečenstva, poobede 2. stupeň z 5-dielnej stupnice. "

TASR, 28. decembra 2022 14:16
Na snímke horskí záchranári počas pátrania po nezvestných. Foto: Facebook/HZS

Horská záchranná služba (HZS) v súvislosti s prázdninami upozorňuje, že na lyžiarskych tratiach treba dodržiavať pravidlá. V závere roka je počet lyžiarov na zjazdovkách výrazne vyšší, okrem nich sa tam vyskytujú aj skialpinisti či sánkujúce sa rodiny s deťmi a peší turisti. Je preto podľa riaditeľa HZS Mareka Biskupiča dôležité, aby sa tieto skupiny navzájom rešpektovali a správali sa zodpovedne.

V lyžiarskych strediskách je potrebné dodržiavať pokyny prevádzkovateľa strediska, zamestnancov a záchranárov a pri lyžovaní sledovať dianie okolo. Pozor treba podľa HZS dávať na pohyb a smer lyžiarov vpredu, najmä na malé deti. "V prípade, že chcete niekoho obehnúť, je potrebné ponechať si určitú rezervu a predísť tak prípadnej kolízii, ak by lyžiar pred nami náhle zmenil smer," objasnil Biskupič s tým, že veľmi dôležité je aj sledovať a správne zareagovať na prítomnosť ratraku, skútra či záchranárov. "V takom prípade sa snažíme uvoľniť priestor a vyhnúť sa prípadnej kolízii. To isté platí aj pri zvozoch pacientov, nakoľko na skútri aj so saňami sa záchranári pohybujú krajom zjazdovky kolmo dolu," vysvetlil riaditeľ HZS. Horskí záchranári tiež dôrazne apelujú na lyžiarov, aby sa vyhýbali požívaniu alkoholu a po skončení prevádzky opustili zjazdovú trať.

Pre pretrvávajúce nezvyčajne teplé počasie v horských oblastiach HZS turistom odporúča, aby uprednostnili prechádzky v nižších polohách. Na turistických chodníkoch sa nachádza súvislá, tvrdá, miestami ľadová snehová pokrývka, na ktorej hrozí riziko pošmyknutia. "Povrch snehu sa vplyvom oteplenia a dažďa premočil a následne pri ochladení zamrzol. Na povrchu sa vytvorila ľadová vrstva, ktorá môže byť mimoriadne klzká," zdôraznil Biskupič.

Pre všetky pohoria je dopoludnia vyhlásený 1. stupeň lavínového nebezpečenstva, poobede 2. stupeň z 5-dielnej stupnice. Očakávané sneženie, sprevádzané silným vetrom, vytvorí počas dňa na východných a juhovýchodných svahoch nebezpečné vankúše na ľadovom povrchu, čo zvýši lavínové nebezpečenstvo.

HZS odporúča v mobilnej aplikácii nastaviť si zasielanie upozornení, súvisiacich s počasím pre konkrétnu lokalitu. "Ak HZS vydá pre akúkoľvek oblasť nové varovanie, užívatelia sú okamžite upozornení bez nutnosti aktívne tieto informácie vyhľadávať," dodal Biskupič. Upozornenia turistom automaticky aplikácia posiela aj vtedy, ak si v Knihe vychádzok a túr nastavia plánovanú trasu.

Komentáre