Cestovanie

Náučný chodník na Muránsky hrad prešiel kompletnou rekonštrukciou

"Obnova chodníka, prepájajúceho obce Muráň a Veľká lúka cez Muránsky hrad, prebiehala v jarných a letných mesiacoch. "

TASR, 13. decembra 2022 13:48
Výhľad na Muránsku planinu zo zrúcaniny hradu Muráň. Foto: TASR Ján Siman


Najstarší náučný chodník v Národnom parku Muránska planina sa po vyše dvadsiatich rokoch dočkal kompletnej rekonštrukcie. Obnova chodníka, prepájajúceho obce Muráň a Veľká lúka cez Muránsky hrad, prebiehala v jarných a letných mesiacoch. Jeho slávnostné otvorenie však bolo spojené s decembrovými oslavami 25. výročia vyhlásenia Národného parku (NP) Muránska planina. Financie na rekonštrukciu poskytol Environmentálny fond a Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR).

Muránsky hrad je jedna z najnavštevovanejších lokalít Muránskej planiny. „Vďaka finančnej podpore Environmentálneho fondu a Štátnej ochrany prírody SR pribudlo v okolí hradu 35 menších popisných tabúľ, ktoré návštevníkovi približujú, ako sa využívali jednotlivé objekty Muránskeho hradu v dávnej minulosti. Kompletnej rekonštrukcie sa dočkali aj obe vyhliadkové plošiny na hrade, ktoré umožňujú návštevníkom bezpečne a pohodlne obdivovať jedny z najkrajších výhľadov v okolí,“ približuje rozsah rekonštrukcie Ján Šmídt.
Na snímke vstupná brána hradu Muráň v okrese Revúca. Foto: TASR Branislav Caban

Turistickú infraštruktúru doplnili aj suchá toaleta osadená neďaleko chaty pod Muránskym hradom, na nádvorí hradu pribudli jednoduché lavičky a vo Veľkej lúke bolo obnovené oddychové miesto. Ako dopĺňa riaditeľ NP Muránska planina Ján Šmídt: „Zrekonštruovali sme aj aj ďalšie 2 informačné body – v ústí Hrdzavej doliny a na Zbojskách a 4 informačné panely, ktoré sú situované v Prírodnej rezervácii Tŕstie, v Suchých doloch, pri železničnej stanici v Červenej Skale a panel, ktorý je súčasťou Náučnej lokality Piecky pri Muráni. Veríme, že obnovená turistická infraštruktúra bude nasledujúce roky slúžiť návštevníkom národného parku a vyhne sa neželanej pozornosti vandalov.“

V rámci finančnej podpory bola graficky spracovaná a vytlačená turistická skladačka Národný park Muránska planina – Tipy na výlety, ktorá prináša návštevníkom opis vybraných turistických trás, náučných chodníkov a zaujímavostí z okolia. Ďalším typom tlačeného materiálu, ktorý bol v rámci projektu pre návštevníkov pripravený, je brožúra Národný park Muránska planina. Návštevníkovi prináša podrobnejšie informácie o národnom parku, jeho prírodných hodnotách a jeho ochrane. Je spracovaná v slovenskom aj anglickom jazyku. Obidva tlačené materiály budú k dispozícii návštevníkom v dvoch informačných strediskách NP Muránska planina – v Muráni a na Burde, ako aj v niektorých ubytovacích zariadeniach v regióne, ktoré spolupracujú so Správou NP Muránska planina.


Komentáre