Život

Rytmus prestal snívať, začal žiť svoj Sídliskový sen

"Film slovenského rapera, ktorý pôsobí na slovenskej scéne 23 rokov, zobrazuje chlapca zo sídliska."

Tomáš Kušnír, 19. augusta 2015 11:00
Na snímke raper Patrik „Rytmus" Vrbovský odpovedá na otázky počas verejnej prezentácie pripravovaného filmu RYTMUS sídliskový sen počas 23. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach 22. júna 2015. Foto: TASR/Radovan Stoklasa
"Je to pre mňa veľmi dôležitá chvíľa, pretože sa otváram ešte viac ako doteraz," povedal Rytmus o svojom novom dokumente Sídliskový sen, ktorý označil ako hudobno-motivačný. Nejde o typický dokument mapujúci slávu a úspech. Vznikal niekoľko rokov pod taktovkou režiséra Mira Drobného a divákom predstavuje Patrika Vrbovského, nie Rytmusa.

Film slovenského rapera, ktorý pôsobí na slovenskej scéne 23 rokov, zobrazuje chlapca zo sídliska. Začína sa hľadaním pôvodu. O tom je aj Rytmusov film. O jeho pôvode, ktorý mu v živote priniesol viac komplikácií ako výhod.



Zo začiatku tanečník, neskôr člen legendárneho Kontrafaktu, komentuje jednotlivé scény počas celého dokumentu. Návštevníci môžu vidieť rozhovory s jeho rodinou, ktorú často spomína vo svojich textoch. Niečo z Rytmusovej minulosti prezradila aj jeho bývalá učiteľka. "Bol jedným z mála, ktorý sa vypracoval bez pomoci iných," povedala na adresu svojho bývalého žiaka.

Rytmus: Bol som nevyrovnaný, keď som sa dozvedel, že som Cigáň
Tu bude player

Tvrdil, že je Kurd


Počas 90-minútového filmu, ktorý budú premietať aj v Indii, sa rozoberali aj Rytmusove vzťahy. "Svojej bývalej priateľke som tvrdil, že som Kurd, lebo tí nemajú vlastný štát. Ako cigáni," povedal Rytmus o jednom zo svojich vzťahov. Sídliskový sen ho zobrazuje ako muža, ktorý vekom vyzrel a zmenil svoj postoj k ženám. Jedna z jeho bývalých partneriek, manažérka Andy Práznovská, opisuje v dokumente ich vzťah, ktorý vznikol počas natáčania Superstar. Na otázku, ako vníma jeho súčasnú priateľku, odpovedá, že je veľkou fanúšičkou ich vzťahu. Speváčka Dara Rolins tvorí pár so slovenským raperom od roku 2011. Dokument zachytáva aj ich stretnutie, ktoré nebolo prvé, ale osudové určite áno. Ôsmy október sa stal ich dátumom.



Bez cenzúry


Jadro filmu však tvorí jeho rodina. Rytmus si dáva dole masku drsného rapera a ukazuje svoju skutočnú tvár. Opisuje svoje detstvo v rozvrátenej rodine a divákom ukazuje citlivé zábery, ktorých zverejnenie si vyžaduje dávku odvahy. Životný príbeh 38-ročného Patrika Vrbovského by nebol úplný bez hudby, v ktorej sa našiel. V Sídliskovom sne je viac ako dvadsať Rytmusových skladieb. O živote, snoch a láske. Častokrát nedostávanej.

Rytmus: Nezáleží na rase
Tu bude player


Všetko má svoj koniec


Najemotívnejšou scénou je záber na Rytmusovho biologického otca, ktorý praje svojmu synovi všetko dobré. "Čakám na to, kedy prídeš a nikdy už neodídeš," vraví raper v Liste otcovi. V závere sa Rytmus vracia k svojmu pôvodu. Navštívi krajinu, kam siahajú jeho korene a pochopí svoju túžbu po nespútanosti a voľnom živote. Sídliskový sen odkrýva Rytmusove najhlbšie zákutia a úspešného rapera mení na "obyčajného chalana, ktorý sa chce normálne rozprávať s ľuďmi, ale už to nejde". Rytmusov dokument je dôkazom, že aj sídliskoví chlapci z rozvrátených rodín môžu prestať snívať a začať žiť svoj sen.

Rytmus: Stokára nemôže nikto zničiť
Tu bude player


ODPORÚČAME AJ:
Chcete byť chytrejší? Nepoužívajte tieto slová
LIKE DŇA: Slovensko v talianskej verejnoprávnej televízii
Highlighty týždňa: V Bratislave zakotvil Titanic
To, ako sa deti správajú v škôlke, predurčuje ich budúcnosť
Ste chorí z internetu? Môže si to odniesť vaša imunita

Komentáre