Život

Ste chorí z internetu? Môže si to odniesť vaša imunita

"Bez internetu nevydržíte ani chvíľu – neustále kontrolujete novinky na sociálnych sieťach a na weboch. Ale takáto závislosť môže oslabiť vašu imunitu."

Zuzana Lobotková, 12. augusta 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Slabá imunita, a teda vyššie riziko prechladnutia a chrípky. To je daň za hodiny strávené na internete. Vedci sa domnievajú, že dlhší čas strávený online je vlastný osamelým ľuďom. Nedostatok interakcie s inými ľuďmi a menej času stráveného vnútri predstavujú rizikové faktory.

Ako trávite čas?


Už aj v minulosti sa objavili štúdie, ktoré potvrdili, že ľudia závislí na internete si doprajú menej spánku, majú horšie stravovacie návyky, necvičia a majú tendenciu fajčiť a piť viac alkoholu. Takéto správanie môže poškodiť ich imunitný systém a zvýšiť náchylnosť k chorobám.

Profesor Phil Read zo Swansea University pre dailymail.co.uk povedal: „Zistili sme, že vplyv internetu na ľudské zdravie bol nezávislý na rade ďalších faktorov, ako je depresia, nedostatok spánku, a samota, ktoré sú spojené s vysokou úrovňou využitia internetu a tiež so zlým zdravím.“

Výskumníci sledovali 500 ľudí vo veku 18 až 101 rokov. Zistili, že tí, ktorí hlásili problémy s nadmerným používaním internetu, tiež trpeli viac na nachladnutia a príznaky chrípky, než tí, ktorí strávili menej času online. Asi 40 percent ľudí hlásilo miernu alebo horšiu úroveň závislosť na internete.

Ľudia, ktorí trpeli vyššou úrovňou internetovej závislosti mali okolo 30 percent viac nachladnutia a príznakov chrípky. Závislosť tiež prináša stres pre absencii internetu. Tento cyklus stresu a úľavy spojený so závislosťou na internete môže viesť k pozmenenej hladine kortizolu, hormónu, ktorý má vplyv na imunitný systém.

Droga menom internet


Väčšina ľudí tvrdila, že trávi online šesť hodín denne. Zvyšok priznal desať hodín. Rozdiely sa ukázali aj medzi mužmi a ženami. Ženy ukázali sklon k používaniu sociálnych médií stránok na online nakupovanie, zatiaľ čo muži častejšie používali internet na hranie hier a pornografiu.

Mechanizmy zodpovedné za ochorie sa však môžu líšiť v závislosti na tom, ako používate internet. Navyše, už niekoľko výskumov ukázalo, že mladí ľudia, ktorí používajú internet po dlhú dobu, môžu trpieť podobnými abstinenčnými príznakmi, ako drogovo závislí.

ODPORÚČAME AJ:
Čo to znamená byť transgender?
Päť dôvodov, prečo muži odmietajú sex
Riziko rozvodu: Zistili sme, v ktorom veku je najväčšie
Mali by ste zmeniť prácu? Štyri najčastejšie signály, ako to zistíte
Narcisti potrebujú na svoju dokonalosť potvrdenie

Komentáre