Život

Mali by ste zmeniť prácu? Štyri najčastejšie signály, ako to zistíte

"Nie je nič horšie, ako pracovať v spoločnosti, ktorá sa topí v problémoch."

Tomáš Kušnír, 1. augusta 2015 6:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Nájsť si prácu nie je ľahké. Oveľa ťažšie je byť zamestnaný niekde, kde sa cítite dobre a stres nie je vašou každodennou rutinou. Podľa Kristi Hedges existuje priemerná dĺžka povolania.

Dôvodom môže byť nedostatočný plat, zlý kolektív alebo stagnácia. "Priemerný čas, koľko strávi človek na danej pracovnej pozícii je niečo cez štyri roky. Pre mladých pracovníkov je to asi o polovicu menej," píše Hedges vo svojom texte na forbes.com. Všetci to poznáte. Myšlienky, či by vám v inej firme nebolo lepšie. Vaša kamarátka má oveľa lepší kolektív, šéf ju stále nekontroluje a má aj voľné víkendy.

Počas kariéry sú takéto cykly normálne. Ak však trvajú dlhšie ako niekoľko týždňov, mali by ste si položiť dôležitú otázku: Je čas zmeniť zamestnanie?

1. Stres a ohrozené zdravie


Zdravie je prvoradé. Aj keď je túžba za skvelou kariérou silná, mali by ste prehodnotiť, či vám to stojí za to. Ak vás často bolí hlava, nemôžete spávať a v práci pociťujete smútok a hnev, sú to jasné symptómy, že vám vaše povolanie škodí.

2. Žiadne zlepšenie


Nové výzvy, osobnostný rast a väčšia zodpovednosť. Aj to očakávajú zamestnanci po rokoch pôsobenia na danej pozícii. Máte pocit, že vaša práca nemá žiadny potenciál? Rozhliadnite sa po niečom inom.

3. Nerozvíjate sa


Ste sklamaný, že vás nepovýšili, ale úspech zožal váš kolega? Nezúfajte. Ak cítite, že sa zlepšujete a máte priestor na osobný rozvoj, ste na správnej pracovnej pozícii. Je prirodzené, že ľudia sa chcú zlepšovať, učiť sa niečo nové a rozvíjať svoje schopnosti. V prípade, že chcete novú príležitosť, často o ňu musíte požiadať, preto to skúste s vaším šéfom prebrať skôr, než budete podpisovať výpoveď.

4. Cítite neistotu


Nie je nič horšie, ako pracovať v spoločnosti, ktorá sa topí v problémoch. Mešká vám výplata? Cítite sa neisto a neviete, čo bude o dva týždne? Celý vesmír sa vám snaží povedať, aby ste odtiaľ okamžite vypadli. V takýchto podmienkach sa predsa nedá pracovať.

ODPORÚČAME AJ:
Od úmrtia Vincenta van Gogha uplynulo 125 rokov
Sila smajlíkov: Môžu vám pomôcť vo vzťahu
Nemôžete sa zbaviť pneumatiky okolo pása? To preto, že ste žena
V Košiciach sa v piatok začína Leto v parku, príde aj ikona ZAZ
Prvá dáma slovenského humoru odišla do hereckého neba

Komentáre