Život

Post Bellum organizuje verejnú zbierku pri príležitosti Dňa veteránov

"Združenie sa už jedenásť rokov venuje zaznamenávaniu príbehov z kľúčových momentov 20. storočia. "

TASR, 11. novembra 2022 10:55
Archívna snímka z výstavy združenia Post Bellum Po druhej svetovej vojne. Približuje príbehy ľudí, ktorí prežili druhú svetovú vojnu a holokaust. Foto: TASR Dano Veselský

Pri príležitosti piatkového Dňa vojnových veteránov organizuje občianske združenie Post Bellum verejnú zbierku v uliciach krajských miest. Príspevkom do zbierky podporia občania dokumentovanie príbehov vojnových veteránov a pamätníkov 20. storočia. Poďakovaním je červený mak, ktorý je medzinárodným symbolom vojnových veteránov. TASR o tom informovala Vanda Hlaváčková zo združenia.

"V poslednom období stále viac vidíme, ako je dôležité poznať našu minulosť. Vďaka poučeniu sa z nej môžeme zabrániť, aby sa opäť na Slovensku opakovali hrôzy neslobodných totalitných režimov," vysvetľuje riaditeľka Post Bellum Sandra Polovková, prečo je dôležité pripomínať si príbehy vojnových hrdinov a pamätníkov.
Vlčí mak na klope kabáta ako symbol Dňa vojnových veteránov, foto z archívu. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Združenie sa už jedenásť rokov venuje zaznamenávaniu príbehov z kľúčových momentov 20. storočia. Príbehy nahráva do online archívu Memory of Nations, najväčšieho online archívu svojho druhu v Európe. Ďalej ich rozpráva tisícom detí ročne na školách, prostredníctvom výstav a v médiách.

Mladých ľudí s prenosnými pokladničkami možno v piatok stretnúť v krajských mestách Slovenska. Podporiť dokumentovanie príbehov pamätníkov možno aj online darovaním alebo prostredníctvom darcovskej sms. Všetky informácie o možnostiach sú na www.denveteranov.sk.

Komentáre