Život

Odborník: S deťmi je potrebné rozprávať sa o aktivitách na internete

"Pri preventívnych aktivitách Lengyel deťom hovorí, že šikanovanie alebo kyberšikana sú vykrádaním sebavedomia a ničením života iným ľuďom."

TASR, 7. novembra 2022 10:26
Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Bratislava 5. novembra (TASR) -
S deťmi je potrebné veľa sa rozprávať o priateľstvách a aktivitách na internete. Aj takým spôsobom možno predchádzať kyberšikane. Pre TASR to uviedol odborník na prevenciu šikany a kyberšikany Peter Lengyel. Podľa neho by sa virtuálny priestor nemal zhadzovať ako niečo zlé, nebezpečné či nepochopiteľné.

"Deti na sociálnej sieti budú a je otázkou, či rodič bude vedieť, akým spôsobom alebo nebude. Rodič si tie vzťahy môže nechať od dieťaťa vysvetliť," poradil odborník. K riziku vzniku kyberšikany napomáha podľa Lengyela aj priatelenie sa s neznámymi ľuďmi na internete, odhaľovanie súkromia, prezrádzanie hesiel, využívanie nízkoprahových sociálnych sietí či nebezpečných darkwebov.

Pri preventívnych aktivitách Lengyel deťom hovorí, že šikanovanie alebo kyberšikana sú vykrádaním sebavedomia a ničením života iným ľuďom. "Pri kyberšikane totiž ani samotný agresor nemá v rukách 'ako to dopadne'. Jednu zosmiešnenú fotku si všimne desať ľudí, druhú o nič zaujímavejšiu zdieľa celé Slovensko," poukázal.

Od toho sa podľa neho odvíja aj samotný dopad kyberšikany. Sú deti, ktoré ju "prekusnú", niektoré si pre ňu niečo urobia. "Ak si to ilustrujeme od začiatku po koniec – na začiatku môže byť tlačidlo enter a na konci dieťa pod vlakom. Takto málo stačí k nešťastiu," upozornil odborník.

Výsledok kyberšikany sa podľa neho ukáže v narušenej dôvere v ľudí, pokrivenom sebaobraze, pocite diskreditácie či pocite "nahoty", ak niekto zverejní súkromné správy a informácie.



Komentáre