Život

Môžete hlasovať za strom roka. O titul sa uchádza 12 finalistov

"Jednotlivci, mestá, obce, školy, firmy alebo organizácie mohli svoj obľúbený strom do ankety prihlásiť do polovice mája, v júni vybrala odborná komisia z 23 prihlásených 12 finalistov."

TASR/Webmagazin.sk, 4. júla 2020 23:22
Platan v Komjaticiach sa stal stlovenským stromom roka 2012. Foto: TASR Henrich Mišovič
Mohutný platan v Komjaticiach je ozdobou vzácneho parku, ktorý dal v obci v druhej polovici 19. storočia vybudovať grófsky rod Grassalkovičovcov. Preslávil ho predovšetkým titul Strom roka na Slovensku, ktorý získal v roku 2012, aby sa o rok neskôr dostal do prvej päťky v súťaži Európsky strom roka 2013. Takmer 150-ročný mohutný strom Platanus acerifolia sa s výškou vyše 28 metrov a s obvodom kmeňa 930 centimetrov považuje za najhrubší strom rastúci na Slovensku. Vo viacerých zdrojoch je zároveň uvádzaný ako jeden zo siedmich najväčších živých organizmov v Európe.

Dvanásť finalistov 18. ročníka súťaže Strom roka 2020 z celého Slovenska je už známych. Hlasovanie o prestížny titul odštartovalo v týchto dňoch a potrvá do konca septembra. Patronát nad anketou už tradične drží spevák Peter Lipa.

"Bolo zvykom, že sme hlasovanie každý rok slávnostne odštartovali na festivale Pohoda. Tento rok si však všetci musíme poradiť s novou situáciou a plány pozmeniť. Preto sme sa rozhodli vyhlásiť anketu online, no všetky spôsoby hlasovania a väčšina našich aktivít zostávajú rovnaké," informovala TASR Martina Ragalová z banskobystrickej Nadácie Ekopolis.

Jednotlivci, mestá, obce, školy, firmy alebo organizácie mohli svoj obľúbený strom do ankety prihlásiť do polovice mája, v júni vybrala odborná komisia z 23 prihlásených 12 finalistov. Cenou pre víťaza je odborný posudok, ošetrenie v hodnote 300 eur a postup do medzinárodného finále ankety Európsky strom roka. Dreviny, ktoré sa umiestnia na 2. a 3. mieste, rovnako získajú od nadácie a sponzorov 300 eur, ktoré možno použiť na ich ošetrenie alebo úpravu okolia.

"Na priaznivcov ankety čakajú aj teraz zaujímavé odmeny za zapojenie sa do hlasovania, fotosúťaže Tour de Strom, ktorá je na Instagrame alebo odborná prednáška arboristov o ošetrovaní stromov. Nezabudli sme ani na školy, pre žiakov sa začne súťaž v septembri," dodala Ragalová.

Hlasovať je možné formou hlasovacieho lístka v časopise Krásy Slovenska, takisto formou sms, na stránke www.ekopolis.sk alebo na sociálnej sieti www.facebook.com/nadacia.ekopolis. Fotografie a príbehy stromov, finalistov, zverejnil web nadácie.

Komentáre