Zdravie

PRIESKUM: Každý štvrtý rodič ponúkne dieťa symbolickým prípitkom

"Približne štvrtina rodičov ponúkne svojim deťom vo veku od 12 do 14 rokov symbolický prípitok, či ochutnanie alkoholu. Vyplýva to z prieskumu Fóra Pi s rozumom Slovensko!"

TASR/Webmagazin.sk, 23. júna 2020 10:04
Foto: TASR/AP


Až 90 percent respondentov prieskumu mylne odhaduje, v ktorom type nápoja v bežnom základnom množstve je najviac alkoholu.

Rodičia podľa slov predsedu predstavenstva fóra Erika Čížeka majú tendenciu považovať za vhodné poučiť o účinkoch alkoholu svojho potomka pod dohľadom. "Najčastejšie pritom ide, veľmi pravdepodobne práve pod vplyvom mýtu o menšej škodlivosti, o pivo, konkrétne v 68 percentách prípadov takéhoto zdanlivo nevinného konania," komentoval s dôvetkom, že obsah alkoholu je takmer rovnaký, či už je to jedno veľké pivo, dva decilitre vína alebo pol decilitra liehoviny.

"Etylalkohol je len jeden – bez ohľadu na to, či sa nachádza v pive, víne alebo destiláte. Časté ľudové delenie na tvrdý a mäkký alkohol je nezmyselné: účinky vrátane tých škodlivých pri nezodpovednom užívaní sú rovnaké. Samozrejme, je pravda, že alkohol má rôznu koncentráciu v jednotlivých nápojoch. V podstate sa to však úplne vyrovnáva tradične používanými spotrebiteľskými jednotkami," upozornil.

Mýtus o mäkšom či menej škodlivom type alkoholu sa podľa Čížeka zároveň môže nežiaduco premietať aj do správania ďalších hlavných rizikových skupín popri mladistvých. Sú nimi šoféri a tehotné ženy vrátane tých, ktoré o svojej gravidite ešte nevedia. Čížek doplnil, že vodiči majú nezriedka tendenciu dopriať si pred jazdou jedno pivo, či už z dôvodu smädu alebo na lepšie trávenie. "Podobne nevinne vnímajú dámy niekoľko spoločenských dúškov prosecca napriek tomu, že sú či reálne môžu byť v požehnanom stave," zdôraznil.

Dodal, že celosvetovo približne desať percent žien počas tehotenstva konzumuje alkohol napriek všeobecne známym možným škodlivým účinkom na plod. "V Európe sú priemerné čísla dokonca až na úrovni jednej štvrtiny. Riziko následného narodenia dieťaťa s fetálnym alkoholovým syndrómom sa pritom pohybuje pri hodnote 1,5 percenta. V prepočte to znamená jeden prípad na 67 takýchto ohrození," uzavrel.

Komentáre