Život

Leto na bicykli. Poznáte pravidlá? Kedy môžete dostať pokutu?

"Podľa štatistík Dopravnej polície SR síce počet nehôd, ktoré spôsobili cyklisti, už niekoľko rokov klesá, ale stále tieto nehody rátame na stovky. "

TASR, 27. júla 2020 12:11
Ilustračné foto Foto: TASR Radovan Stoklasa

V roku 2019 zavinili cyklisti 401 dopravných nehôd, 3% z celkového počtu dopravných nehôd. Pozitívom je, že je to o 42 nehôd menej ako v predchádzajúcom roku.

Tohtoročné leto strávi asi väčšina z nás na Slovensku. Nie je to vôbec na škodu, naša krajina ponúka množstvo krásnych miest, pamiatok a očarujúcu prírodu. K takejto tradičnej dovolenke patrí bicykel, na ktorom sa objavujú zákutia prírody aj v kruhu rodiny a detí najpohodlnejšie. Netreba ale zabúdať na bezpečnosť. Podľa štatistík Dopravnej polície SR síce počet nehôd, ktoré spôsobili cyklisti, už niekoľko rokov klesá, ale stále tieto nehody rátame na stovky. V roku 2019 zavinili cyklisti 401 dopravných nehôd, 3% z celkového počtu dopravných nehôd. Pozitívom je, že je to o 42 nehôd menej ako v predchádzajúcom roku.

Menej cestovania do zahraničia, viac cyklistov na slovenských cestách

Aby ste sa nezaradili do tohto zoznamu, je potrebné dodržiavať pravidlá a byť ohľaduplný, najmä
ak jazdíte po bežných cestných komunikáciách, kde okolo vás jazdia aj autá či motocykle. „Cesty sú a budú toto leto na Slovensku aj pre pandémiu plnšie, vidíme to aj klesajúcom záujme o cestovné poistenie do zahraničia. Na druhej strane, aj bez ohľadu na tento fakt cyklistov každoročne pribúda, preto treba byť opatrný a na ceste najmä trpezlivý,“ vystríha pred nebezpečenstvom Ivan Bobošík, PR konzultant poisťovne Groupama. Zhrňme si preto pár rád, pravidiel a odporúčaní, ktorých by ste sa mali držať, aby ste sa do cieľa vždy vrátili bez zranení a s úsmevom na tvári.
Ilustračné foto Foto: TASR Michal Svítok

1. Pred cestou svoj bicykel skontrolujte, tak ako autá musia mať povinnú výbavu, aj bicykel musí spĺňať určité podmienky. Funkčné brzdy, odrazové sklá a reflexné prvky sú veľmi dôležité.
2. Cyklista vždy jazdí pri pravom okraji cesty. Aj keď ste vo väčšej skupine cyklistov, jazdiť po ceste môžete len jednotlivo za sebou, nezabúdajte na to. Dvaja cyklisti vedľa seba môžu ísť len po cestičke pre cyklistov, ale to len v prípade, ak tým neobmedzujú alebo neohrozujú iných cyklistov. Ak idete na výlet s deťmi, mali by ísť vždy pred vami, aby ste ich videli a mohli ich upozorniť v prípade nebezpečenstva.
3. Pri odbočovaní upažením ruky vždy naznačte smer, kam pôjdete. Urobte tak v predstihu, aspoň pár sekúnd pred odbočkou, aby si vás všimli aj ostatní cyklisti či vodiči.
4. Ak si nie ste istý, či môžete prejsť na druhú stranu cesty alebo ide veľa áut, zosadnite z bicykla a cez cestu prejdite ako chodec.
5. Po priechode pre chodcov a ani po chodníku sa na bicykli nejazdí, myslite na to aj vtedy, keď budete vysvetľovať tieto pravidlá svojim deťom.
6. Nezabudnite na prilbu, ktorú by ste mali mať poriadne upevnenú na hlave. Deti do 15 rokov vždy, staršie osoby len mimo obce.
7. Ak chcete predbehnúť auto, urobte tak vždy zľava, zo strany vodiča. Prebiehať auto z opačnej strany je nebezpečné, vodič vás nemusí vidieť. Myslite na to.
8. Nezabudnite, aj vy, ako cyklista ste účastník cestnej premávky a platia pre vás dopravné značky rovnako, ako pre vozidlá. Dodržujte tieto pravidlá, nielen kvôli prípadnej pokute, ale najmä pre vašu bezpečnosť.


Ako predbiehať vozidlo na ceste?


Najčastejšie príčiny nehôd
Vráťme sa teraz ešte raz k tej štatistike. 401 dopravných nehôd zavinených cyklistami nie je málo. Aké sú najčastejšie príčiny?
- Jazdenie v tme, bez reflexných prvkov, za zníženej viditeľnosti.
- Bicyklovanie pod vplyvom alkoholu. Nafúkať môžete len do 0,5 promile, zvážte preto, či si to jedno pivko naviac dáte.
- Jazda po cestách, kde je to zakázané, ako napríklad diaľnice, koľajnice či úzke mosty.
- Nepozornosť a náhle zmeny smeru.
- Telefonovanie počas jazdy na bicykli.
Aké sú pokuty?
- Jazda na bicykli bez prilby – 10€.
- Nerešpektovanie dopravných značiek – od 30€ do 150€.
- Nepoužívanie reflexných prvkov – do 30€.
- Jazda na bicykli pod vplyvom alkoholu od 50€ do 800€.
- Vedenie druhého bicykla za jazdy, ručného vozíka alebo psa – od 30€ do 50€.
(Zdroj: Ministerstvo vnútra SR)
Ilustračné foto Foto: TASR Radovan Stoklasa

Čo robiť pri nehode a kedy má cyklista nárok na poistné plnenie?
Ak sa vám na bicykli stala nehoda a nepotrebujete nutnú lekársku starostlivosť, vždy je dôležité situáciu predýchať a upokojiť sa. Premiestnite sa do bezpečia mimo vozovku, prehliadnite si zranenia, pozbierajte si veci a pozrite sa na poškodenia na bicykli. Ak nehodu zavinil vodič auta, poškodenia na vašom bicykli i príslušenstve budú hradené z vodičovho povinného zmluvného poistenia. Ak ste nehodu zavinili vy ako cyklista, ste zodpovedný aj za škodu. „V takom prípade je dobré mať poistenie zodpovednosti, ktoré je bežnou súčasťou majetkového poistenia. Ak cyklista toto poistenie má, škodu za neho uhradí poisťovňa,“ vysvetľuje I. Bobošík.

Nehody, ktoré zavinili cyklisti, sú aj podľa štatistík poisťovne Groupama bežné. Medzi najčastejšie patria škody, kedy cyklista nedal prednosť v jazde inému vozidlu alebo keď cyklista zrazil chodca.
A na záver, svoju trasy na bicykli si plánujte, aby ste vedeli kam idete a vyhli sa zmätočným reakciám na ceste, ktorými môžete ohroziť seba aj svojich blízkych. Ak sa chystáte sa cykloturistiku s deťmi, vyhýbajte sa frekventovaným miestam. Na Slovensku máme stovky kilometrov cyklochodníkov a každoročne ďalšie pribúdajú, trás na bicyklovanie je určite dosť. A nezabudnite, buďte pozorný, používajte reflexné prvky a pre istotu sa poistite.

Komentáre