Život

Ktoré vtáky najviac využívajú kŕmidlá?

"Kŕmidlá pravidelne navštevujú i veverice, kuny, líšky, dokonca i srnky."

TASR, 22. januára 2020 12:00
Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Do kŕmidiel sa chodia najviac stravovať sýkorky veľké. Ukázalo to januárové sčítavanie vtákov v Mestských lesoch v Bratislave. Dobrovoľníci a zoológovia sledovali vtáky na kŕmidlách a sčítavali aj vodné vtáky. Aktivity sú súčasťou celoslovenského monitoringu. TASR o tom informoval lesný pedagóg z Mestských lesov Michal Noga.

Sčítanie na kŕmidlách bolo podľa Nogu druhovo bohaté. Najviac sa chodia do kŕmidiel stravovať sýkorky veľké, často aj sýkorky belasé, sýkorky hôrne, brhlíky lesné, sojky a ďatle. "Na záberoch z fotopascí, ktoré tu máme inštalované, sme objavili i vzácnejších stravníkov, ako napríklad žlny a kôrovníky. Kŕmidlá však pravidelne navštevujú i veverice, kuny, líšky, dokonca i srnky," povedal Noga.

Zoológovia a dobrovoľníci počas jednej hodiny zapisovali počty vtákov, ktoré naraz spozorovali na kŕmidle. Na siedmich kŕmidlách zaznamenali 98 jedincov, z toho 11 druhov vtákov. "Asi najzaujímavejší bol výskyt krahulca obyčajného, dravca, ktorý na kŕmidle a v jeho okolí chytá drobné spevavce. Potešili nás ale všetky, od najbežnejších sýkoriek veľkých až po vzácnejšie kôrovníky dlhoprsté či červienky obyčajné,“ poznamenal Noga.

Približuje, že viacero druhov kačíc, husí či potápok zimuje na rieke Dunaj alebo Morava.

„Hoci na našom území sú viaceré vodné plochy, ich význam pre zimovanie vtáctva nie je veľký. Zaznamenali sme tu 27 kačíc divých, jednu volavku popolavú a potešili i dva zimujúce trasochvosty horské,“ hovorí Noga.

Noga uviedol, že zimné prikrmovanie má aj etický a výchovný rozmer. V Mestských lesoch majú podľa Nogu pripravený edukačný program, počas ktorého sa deti dozvedia zaujímavosti o zimujúcom vtáctve.

Najbližšie sčítanie bude robiť mimovládna organizácia SAOLA - ochrana prírody spolu so Slovenskou ornitologickou spoločnosťou na prelome januára a februára, povedal Noga.

Komentáre