Život

Japoncov učil lyžovať rodák z Bratislavy, v krajine má sochy aj múzeum

"Lerch prišiel do Japonska štyri roky po ukončení rusko-japonskej vojny. Počas dvojročného pôsobenia v Japonsku sa stal zakladateľom vojenského aj civilného alpského lyžovania. "

TASR, 28. apríla 2021 12:28
Na snímke voskova figurina majora Theodora von Lercha v Muzeu lyžovania v japonskej Nigate 25. apríla 2021. Foto: Theodora von Lercha
Bratislava 25. apríla (TASR) - Uplynulo už viac ako 110 rokov, keď pre verejnosť neznámy vojak - major generálneho štábu rakúsko-uhorskej armády Theodor Edler von Lerch ako rodák z vtedajšieho Pressburgu, súčasnej Bratislavy, naučil Japoncov alpskému lyžovaniu.

"Narodil sa v roku 1869 v Bratislave na území rakúsko-uhorskej monarchie, kde žil do svojich 13 rokov. Navštevoval evanjelickú cirkevnú školu. Doslova z domu a detského pieskoviska ovládal v regióne tri najdôležitejšie reči monarchie a to nemčinu, maďarčinu a slovenčinu, čo mu dávalo obrovský predpoklad na následné štúdium a vojenskú kariéru. Po absolvovaní strednej školy a maturite vo Viedni nastúpil roku 1888 na vojenskú akadémiu vo Wiener Neustadt v súčasnom Rakúsku. Po jej absolvovaní sa stal vojakom rakúsko-uhorskej armády, v ktorej slúžil až do konca prvej svetovej vojny," priblížil pre TASR šéf revízneho oddelenia viedenského ministerstva obrany a brigádny generál Harald Pöcher. Je spoluautorom knihy "Ako sa alpské lyžovanie dostalo do Japonska - Dielo Theodora von Lercha 1910–1912".
Maskot majora Theodora von Lercha v Muzeu lyzovania v japonskej Nigate. Foto: TASR

V rámci vojenskej kariéry Lercha, ktorý bol od roku 1905 dobrým alpským lyžiarom, vyslali v novembri 1910 do Japonska. "Presne 12. januára 1911 začal v prefektúre Nígata v meste Takada s lyžiarskymi inštruktážami pre vojakov japonskej cisárskej armády. Tento dátum sa označuje ako dokázateľný počiatok lyžovania v Japonsku," priblížil Pöcher. Lerch prišiel do Japonska štyri roky po ukončení rusko-japonskej vojny. Víťazstvom vo vojne upútalo Japonsko na seba medzinárodnú pozornosť mnohých krajín. Japonské pozemné vojsko sa v tomto období začalo intenzívne zaujímať o alpské lyžovanie. Predpokladalo sa totiž, že by malo zlepšiť schopnosť armády pohybovať sa po zasneženom teréne.

Počas dvojročného pôsobenia v Japonsku sa stal zakladateľom vojenského aj civilného alpského lyžovania. "Major z Bratislavy zaúčal do tajov alpského lyžovania nielen vojakov. Učil lyžovať manželky dôstojníkov japonskej armády. Venoval sa aj miestnemu obyvateľstvu, ktoré si vo februári 1911 v meste Takada vytvorilo prvý lyžiarsky klub. Pomerne rýchlo vznikli v Japonsku ďalšie lyžiarske kluby so 6000 až 7000 členmi," uviedol pre TASR Pöcher. Aktuálne sa vďaka rodákovi z Bratislavy venuje lyžovaniu približne 20 miliónov Japoncov.

Spomienku na Lercha je možné nájsť na mnohých miestach ostrova Hokkaidó. Jeho socha stojí v meste Takada, na letisku v meste Asahikawa, v parku Šunkódai je mu venovaný spomienkový monument. Ďalej je to Múzeum lyžovania v Japonsku, v ktorom sú vystavené dobové dokumenty a spomienkové predmety pripomínajúce Lerchovo pôsobenie v krajine. Bronzová socha a spomienkový park sa nachádza aj v meste Kuchan, kde pôsobil ako inštruktor. Každoročne sa vo februári koná v meste Joetsu Lerchov festival, ku ktorému patria aj ďalšie rôzne predmety s tematikou bratislavského rodáka. "Sám som prekvapený, že jeho meno je verejnosti oveľa známejšie v Japonsku ako na Slovensku alebo v Rakúsku," povedal.
Na snímke bronzova socha majora Theodora von Lercha v japonskom meste Takada 25. apríla 2021. Foto: TASR - Ivan Kríž

Na začiatku prvej svetovej vojny bol Lerch povýšený na plukovníka a stal sa náčelníkom štábu na východnom fronte v Haliči. V roku 1918 ho povýšili na generálmajora. Zúčastnil sa bitiek na viacerých európskych bojiskách, v závere vojny vo Flámsku.

Po vojne odišiel na dôchodok a v roku 1919 sa usadil vo Viedni, kde sa o tri roky neskôr oženil a mal dve dcéry. "V medzivojnovom období prednášal, cestoval po Európe a Ázii, venoval sa písaniu a maľovaniu. Okrem už spomínaných rečí ovládal angličtinu, češtinu, hovoril francúzsky, taliansky a čiastočne japonsky. Zomrel v roku 1945 na Štedrý večer a je pochovaný v evanjelickej časti viedenského centrálneho cintorína," dodal Pöcher.

Komentáre