Život

Festival slobody 2020 slávnostne otvoril koncert Dve tváre disentu

"Aj 10. ročník Festivalu slobody ovplyvnili opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. Uskutoční sa v rozhlasovom vysielaní a na internete."

TASR/Webmagazin.sk, 10. novembra 2020 10:58
Na ilustračnej snímke zábrany, ktoré boli osadenené na Cyklomoste slobody v rámci spomienkového podujatia Deň zatvorených hraníc. Podujatie pripomína 28. výročie pádu železnej opony v roku 2017. Foto: TASR Marko Erd

V rozhlasovom vysielaní a na internete sa v pondelok začal Festival slobody 2020. Multižánrový medzinárodný festival, ktorý pripomína a analyzuje obdobie neslobody na Slovensku, otvorila dopoludňajšia rozhlasová diskusia určená najmä študentom gymnázií a stredných odborných škôl. Historici v nej priblížili Akcie K a R, násilné zásahy komunistického režimu proti mužským a ženským reholiam, ktorým chcel režim zlikvidovať život v československých kláštoroch. Slávnostné otvorenie festivalu naživo vysielalo Rádio Devín.

"Otvárací večer sa tentoraz pri absencii filmovej prehliadky uskutočnil netradične v rozhlase. Jeho súčasťou bol po oficiálnom otvorení festivalu koncert pod názvom Dve tváre disentu," avizuje Ústav pamäti národa (ÚPN), organizátor festivalu. Na úvodnom koncerte predstavia dve tváre disentu - občiansky a náboženský, dva fenomény odporu proti komunistickej totalite, zástupcovia hudobnej scény 80. rokov 20. storočia pesničkár Edo Klena a skupina Kapucíni.

Aj 10. ročník Festivalu slobody ovplyvnili opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. Filmové projekcie sa tento rok neuskutočnia, ale v programe nechýba celý rad diskusií vysielaných prostredníctvom rozhlasu či internetu. Figuruje v ňom oceňovanie umeleckých a dokumentárnych prác žiakov a študentov, ktorí sa zapojili do súťaže Klubu '89 na tému Naša nedávna história – Druhá svetová vojna či diskusia na tému Múzeá totalitných režimov v strednej Európe.

Symbolické uzavretie slovensko-rakúskej hranice kvôli aktuálnym hygienickým opatreniam nahradí počas 4. ročníka Víkendu zatvorených hraníc medzinárodná diskusia na tému Úteky za hranice. "Do debaty sa zapojí Marcin Bieniada, ktorý utiekol z komunistického Poľska práve na tomto úseku Železnej opony. Ďalším hosťom bude Luděk Navara, český spisovateľ, publicista, historik a spoluzakladateľ OZ Paměť, ktoré sa programovo venuje otázkam ne/slobody pohybu za komunistickej totality," informovala TASR PR manažérka Festivalu slobody Andrea Púčiková. Dodala, že súčasťou festivalu bude aj niekoľko pietnych spomienok, ktoré vzdajú úctu obetiam Železnej opony, niekdajším študentom, ktorí sa zúčastnili protestného pochodu 16. novembra 1989, aj všetkým obetiam komunistického režimu: "Aby sa zabránilo šíreniu pandémie koronavírusu, budú tieto podujatia buď neverejné alebo realizované v súlade s platnými nariadeniami."

Organizátor ďalej upozorňuje, že definitívny program festivalu bude závisieť od epidemickej situácie, preto pozýva záujemcov, aby sledovali stránku www.festivalslobody.sk, kde nájdu potrebné informácie a prípadné zmeny programu.



Komentáre