Život

Experti potvrdili pravosť dlhodobo sporného van Goghovho autoportrétu

"Predstavitelia múzea uviedli, že rozsiahly prieskum štýlu a techniky použitej na obraze bezpochyby dokázal, že ide o van Goghovo dielo."

TASR, 25. januára 2020 8:00
Vedecký pracovník van Goghovho múzea Louis van Tilborgh pred autoportrétom holandského majstra Vincenta van Gogha z roku 1889, ktorého pravosť potvrdili na tlačovej konferencii v Amsterdame 20. januára 2020. Foto: TASR/AP
Holandskí umenovedci potvrdili v pondelok pravosť autoportrétu namaľovaného Vincentom van Goghom, ktorý po desaťročia sprevádzali pochybnosti. S odvolaním sa na vyjadrenie predstaviteľov Van Goghovho múzea v Amsterdame o tom informovala agentúra DPA.

Predstavitelia múzea uviedli, že rozsiahly prieskum štýlu a techniky použitej na obraze bezpochyby dokázal, že ide o van Goghovo dielo. "Ide o jediné van Goghovo dielo, o ktorom je s určitosťou známe, že ho vytvoril, keď trpel psychózou," uviedli.

Holandský maliar Vincent van Gogh sa narodil v roku 1853 a zomrel v roku 1890. Na sklonku svojho života, koncom augusta 1889, sa nechal na vlastnú žiadosť prijať na psychiatrickú kliniku vo francúzskej obci Saint-Rémy-de-Provence.

Zmienený autoportrét namaľoval pravdepodobne v roku 1889. Obraz znázorňujúci zroneného umelca na modrožltom pozadí má vo svojej zbierke nórske Národné múzeum v Osle, ktoré ho kúpilo v roku 1910. Od roku 1970 sa však začali objavovať pochybnosti o pravosti tohto diela. Pôvod obrazu totiž nebol známy a rovnako ani použité umelecké prvky sa celkom nezhodovali s tými, ktoré sú typické pre van Goghove diela, píše DPA.

Osloské múzeum sa tak so žiadosťou o preverenie pravosti obrazu obrátilo v roku 2014 na expertov z Amsterdamu. Tí v pondelok vyhlásili, že "vzhľadom na štýl, techniku, materiál či neobvyklú ikonografiu" dospeli k názoru, že "predošlé pochybnosti (o pravosti tohto diela) boli neopodstatnené".

Komentáre