Život

Desať vecí, ktoré ste o Einsteinovi nevedeli

"Tvorca teórie relativity Albert Einstein zomrel pred 70 rokmi."

Tomáš Kušnír, 18. apríla 2015 10:00
Na achívnej snímke z marca 1949 je prof. Albert Einstein niekoľko dní pred svojimi 70. narodeninami vo svojom dome v Princetone v americkom štáte New Jersey. Foto: TASR/AP
Alberta Einsteina, otca modernej fyziky, netreba nijako špeciálne predstavovať. Patrí k najlepším vedcom minulého storočia. Svoju inteligenciu využil na preskúmanie vesmíru alebo kvantovej fyziky. Za svoju prácu dostal Nobelovu cenu. Podľa časopisu Time je osobnosťou storočia. Albert Einstein zomrel 18. apríla 1955 kvôli problémom so srdcom. Stránka worldsciencefestival.com priniesla niekoľko zaujímavých informácií o tomto jedinečnom vedcovi.

1. Môže za to kompas


Premýšľali ste niekedy o tom, ako sa z Alberta Einsteina stal najvýznamnejší vedec sveta? Počiatky jeho lásky k vede možno hľadať v detstve. Otec mu vtedy ukázal vreckový kompas a malý Einstein bol z neho fascinovaný. Nechápal, čo je zdrojom toho, že sa strelka otočí na jeden smer. Einstein sa vyznačoval zvedavosťou.

2. Einsteinov syndróm


Známy fyzik spočiatku hovoril veľmi pomaly. Vraj začal hovoriť až ako trojročný. Istý Dr. Thomas Sowell zaviedol termín „Einsteinov syndróm,“ ktorý sa vzťahuje na múdrych ľudí so spomalenou rečou.

3. Hral na husliach


Nestáva sa často, že by vedci boli veľkými milovníkmi hudby a naopak. Einstein to však vyvracia. Hral totiž na husliach. Jeho mama bola klaviristka a viedla ho k hudbe odmala. Spočiatku z toho nebol nadšený. Radšej sa zamýšľal nad záhadami vesmíru. Ako trinásťročný však vďaka Mozartovej hudbe zmenil svoj názor. V hre na husliach prestal až v posledných rokoch svojho života.

4. Prešmyčka v mene


Genialitu mal vo svojom mene. „Albert Einstein“ totiž po prešmyčke znamená „Ten elite brains“ (Desať elitných mozgov). Einsteinova genialita nepoznala žiadne hranice. Vďaka tomu je dnes po ňom pomenovaný chemický prvok a planétka.

5. Jeho vášňou bolo plachtenie


Vedeli ste, že Einstein, ktorý sa príliš nestaral o svoj účes a obočie, miloval plachtenie? Je to tak. Nebol v tom veľmi dobrý, ale to ho neodradilo. Jeho susedia mu často museli pomáhať s jeho prevrátenou loďkou. Albert Einstein, pre ktorého bol čas iba ilúziou, sa nikdy nenaučil plávať.

Na archívnej snímke Einstein píše rovnicu hustoty Mliečnej dráhy na tabuľu. Foto: TASR/AP


6. Dopomohol vzniku atómovej bomby


Brilantný vedec v skutočnosti nevytvoril atómovú bombu. Nepodieľal sa na jej výrobe. Je však pravdou, že obidva listy, ktoré poslal vtedajšiemu americkému prezidentovi Rooseveltovi, dopomohli k vývoju nukleárnych zbraní. Einstein mu predložil svoj známy vzorec E=mc² a teóriu uránu atómovej bomby. Napokon svoje rozhodnutie oľutoval. „Ak by som vedel, že Nemcom sa nepodarí vyvinúť atómovú bombu, neurobil by som nič,“ povedal Einstein.

7. Nenosil ponožky


Jeho výzor bol naozaj jedinečný. Mal zaujímavé obočie a strapaté vlasy. V tom spočívalo jeho kúzlo. Mal veľa zvláštny zvykov. Jedným z nich bolo aj to, že nikdy nenosil ponožky. Pokladal to za bolestivé, lebo sa mu tam často spravila diera.

8. Cigarety nadovšetko


Svoj život si nevedel predstaviť bez cigariet. Keď dostal životné členstvo v klube Montreal Pipe Smokers, povedal veľmi zaujímavú vec. Einstein považoval fajčenie za niečo, čo prispelo k pokojnému a objektívnemu úsudku v mnohých životných situáciách.

9. Vynašiel chladničku


So svojím bývalým študentom vynašiel chladničku. Fungovala na princípe stlačenia plynu. Čo ho k tomu viedlo? O vynález sa pokúsil po tom, čo čítal o rodine z Berlína, ktorú zabili toxické výpary z chladničky. Einstein si dal patentovať svoj vynález, ale napokon ho zatienila účinnejšia, no škodlivejšia chladnička, založená na freóne.

10. Chceli ho za prezidenta


Po tom, čo v roku 1952 zomrel prvý prezident Izraela, Chaim Weizmann, dostal Einstein zaujímavú ponuku. V čom spočívala? Mal sa stať druhým izraelským prezidentom. Albert Einstein bol totiž žid. Túto ponuku odmietol kvôli tomu, že podľa neho nemal dostatok prirodzených schopností a skúseností, ako správne jednať s ľuďmi.

ODPORÚČAME AJ:
Potrebujete poradiť? Životné tipy Oprah Winfrey vám pomôžu
Od prvého slova po prvú vetu je dlhá cesta. Prečo to deťom tak trvá?
Highlighty týždňa: Banášov úspech v Indii a nečakaná celebritná svadba
Päť tipov, ako neplytvať energiou
Lidl patrí medzi ekologicky najzodpovednejšie firmy na Slovensku

Komentáre