Život

Potrebujete poradiť? Životné tipy Oprah Winfrey vám pomôžu

"Rady od ľudí, ktorí už niečo prežili, sú naozaj vzácne. O to viac, keď sú od americkej legendy Oprah Winfrey. "

Tomáš Kušnír, 12. apríla 2015 9:00
Oprah Winfreyová si prevzala čestný doktorát z práva, ktorý jej udelili na Harvardskej univerzite 30. mája 2013 v Cambridge. Foto: TASR/AP
Americká moderátorka, filantropka, spisovateľka a zdroj inšpirácie pre ľudí z celého sveta. Aj takto možno označiť Oprah Winfrey. Keď ukončila svoju 25-ročnú talkshow, založila vlastnú televíznu stanicu OWN, kde je aj relácia Super Soul Sunday. V nej sa každú nedeľu prihovára divákom a spolu s rôznymi zaujímavými hosťami sa rozpráva o živote, láske, Bohu, porozumeniu. Na svojej stránke oprah.com zverejnila zoznam vecí, ktoré sa počas svojich 61 rokov naučila. Inšpirujte sa.

Čo vyšlete von, sa vždy vráti späť


Jej životné krédo sa týka karmy. To, čo poviete a urobíte sa vám vráti späť. Ak niekoho urazíte a zraníte tým jeho city, stane sa to isté aj vám. Možno o pár rokov a v úplne inej konštelácii. Platí tú Newtonov zákon akcie a reakcie. V prípade, že okolo seba šírite negatívnu energiu, budú sa vám diať zlé veci. Môžete sa pýtať prečo, ale každá vaša situácia vyplýva z vašej minulosti. Pomôžte niekomu a niekto pomôže vám, keď to budete potrebovať.

Definujete svoj život. Nenechajte iných, aby vám napísali scenár


Žijete iba raz. Druhá múdrosť od Oprah sa týka toho, aby ste sa neriadili inými ľuďmi. Keď chcete študovať herectvo, no vaši rodičia by z vás chceli mať doktorku, nenechajte sa ovplyvniť. Vytvorte si jasnú predstavu o svojom živote. Čo chcete a ako to chcete. Nenechajte vašu životnú knihu napísať za seba. Keď pôjdete proti tomu, čo si myslia ostatní, nič sa nestane. Je to váš život a nie je nič lepšie, ako ho žiť podľa vlastných predstáv. Nech sú akékoľvek.

Verte svojim inštinktom. Intuícia neklame


Každý sa aspoň raz ocitol v situácii, keď nevedel, čo má robiť. Rozum mu vravel choď, no srdce našepkávalo niečo iné. Intuícia je v tomto prípade ten najlepší radca. Položte si otázku, čo chcete. Ak ste vo svojej práci tri roky nešťastný a intuícia vám vraví, že to nie je to najsprávnejšie miesto, pokúste sa zmeniť to. Verte tomu, čo cítite.

Americká moderátorka Oprah Winfreyová prichádza na Vanity Fair Oscar Party v rámci 87. ročníka udeľovania cien Americkej filmovej akadémie v Los Angeles 23. februára 2015. Foto: TASR/AP


Ak neviete, kam ísť, zostaňte na mieste.


Na predošlý tip od Oprah Winfrey sa viaže aj nasledujúca rada – ak neviete kam ísť, zostaňte. Odpoveď príde. Skôr či neskôr. Keď o niečom pochybujete a lámete si nad tým hlavu, nerobte radikálne rozhodnutia. Počkajte na správny čas, keď budete vedieť, kam máte ísť.

Každý deň prináša možnosť začať odznova


Jedna chyba za druhou. Celý svet je zlý. Zajtra to nebude lepšie. Prestaňte sa trápiť nad tým, čo sa vám prihodilo. Zajtra je nový deň a to, že s ním príde aj nový začiatok, nie je výmysel. Ľudia zabudnú, čo ste povedali alebo spravili. Každé strápnenie vraj trvá max. tri dni. Nemajte však tie tri dni hlavu v piesku. Nič sa nestalo. Začnite odznova!

ODPORÚČAME AJ:
Martin Luther King mal sen, ktorý sa stal skutočnosťou
Najväčší virál týchto dní: Prank majsterky driftu
Úspešná pátracia akcia: Strateného autistu našli v buši
Fakty o dvojičkách: Vedeli ste, že môžu mať dvoch rôznych otcov?
Highlighty týždňa: Kniha o pápežovi a najväčšia kraslica na Slovensku

Komentáre