Život

Fakty o dvojičkách: Vedeli ste, že môžu mať dvoch rôznych otcov?

"Nie, nevidíte dvojmo. Spoznajte tajomný svet dvojčiat ."

Zuzana Onufer, 7. apríla 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Priznajme si to. Spoločnosť miluje dvojičky. Pozeráme sa na ne ako na niečo netradičné a zaujímavé. Možno preto, že dvojičky sa rodia ojedinele a nemáme o nich dostatok informácií. Portál popsugar.com zozbieral niekoľko zaujímavých faktov o dvojičkách, o ktorých ste možno nevedeli.

Dvojičky nemusia mať toho istého otca


Takáto vzácna zhoda okolností sa nazýva superoplodnenie. Dochádza k nej vtedy, ak má ovulujúca žena sex s dvoma rôznymi mužmi. V tomto období uvoľňuje jej telo viac vajíčok, ktoré môžu oplodniť spermie od rôznych mužov. Spoločnú maternicu tak môžu zdieľať deti, z ktorých každé má vlastného otca. Dokonca je známy aj prípad, kedy matka porodila jedno biele a jedno čierne dieťa.

Ázia a Latinská Amerika má najnižšiu pôrodnosť dvojčiat


Nie sú známe dôvody, ale latinskoamerické a ázijské krajiny produkujú najmenší počet dvojčiat na 1000 narodených detí.

Dvojičky môžu mať rôzne dominantné ruky


Ak z vašich jednovaječných dvojčiat je jeden ľavák a druhý pravák, nemusíte sa obávať. Nie je to úplne neobvyklé. Viac ako 18 percent ich rovesníkov vykazuje to isté.

Mamičky dvojčiat žijú dlhšie


Štúdia, ktorá mapovala matky prirodzene počatých dvojčiat a matky, ktoré porodili jedno dieťa v období rokov 1800 - 1970, dokázala, že matky dvojčiat majú tendenciu žiť dlhšie.
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Dvojičky komunikujú vlastným jazykom


Nedivte sa, že im nerozumiete. Približne 40 percent dvojčiat si vytvára vlastný jazyk, ktorému rozumejú len oni sami. Vymyslia si napríklad vlastné slová, podobné tým skutočným, ktorými medzi sebou komunikujú.

Ak chcete dvojičky, pite mlieko


Je dokázané, že ženy, ktoré jedia mliečne výrobky majú až päťkrát väčšiu pravdepodobnosť, že porodia dvojičky, ako ženy, ktoré sa riadia prísnymi vegánskymi pravidlami.

Končeky prstov majú dvojčatá rôzne


Vrúbkované brušká prstov sú najlepším spôsobom, ako s istotou rozoznať dvojičky medzi sebou. Odtlačky prstov nie sú genetické, ale určuje ich umiestnenie dieťatka v maternici. Sú tak výbornou pomôckou k určeniu totožnosti dvojčaťa. Ak by sa teda dvojičky chceli medzi sebou zameniť, stačí sa im pozrieť na prsty.

Dvojičky medzi sebou komunikujú už v maternici


Je zdokumentované, že už čoskoro, približne po 14. týždňoch tehotenstva začínajú medzi sebou dvojičky komunikovať. Ich zvláštne puto, ktoré je viditeľné po ich narodení teda začína v období, keď sú ešte len plody.

Zrkadlové dvojčatá


Medzi zvláštne typy dvojčiat patria takzvané zrkadlové dvojčatá. Vyskytujú sa medzi jednovaječnými dvojičkami a sú akoby zrkadlovým obrazom jeden druhého. Napríklad majú materské znamienka na opačnej strane chrbta alebo jednému sa prirodzene tvorí cestička vo vlasoch na pravej a druhému na ľavej strane.

Najvyššiu pôrodnosť dvojčiat má stredná Afrika


Konkrétne štát Benin, ktorý sa nachádza v strednej Afrike eviduje viac ako 27 narodených dvojčiat na 1000 živo narodených detí. Wow! Gratulujeme.

ODPORÚČAME AJ:
Prvoaprílové žarty s deťmi a pre deti
Šesť tipov, ako zlepšiť svoj vzťah
Chcete vyhrať každý konflikt? Naučte sa správne argumentovať
Otecko na materskej dovolenke: Plienky, detský svet a zúfalstvo

Komentáre