Život

Otecko na materskej dovolenke: Plienky, detský svet a zúfalstvo

"Aké je to, keď muži zostanú doma s malým dieťaťom? Na dovolenku sa to vôbec nepodobá. "

Tomáš Kušnír, 27. marca 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Po deviatich mesiacoch čakania, tešenia sa, ustavičného kopania do brucha, uzrie svetlo sveta dieťa. Vaše dieťa. Rodičia sú z neho nadšení a často sa ho boja dotknúť, len aby sa mu niečo nestalo. Nežnejšie a praktickejšie pohlavie, to ženské, sa prepne na rolu matky a zvláda to. Niekedy však mamičky nemôžu zostať so svojimi deťmi na materskej dovolenke (o dovolenku nejde ani náhodou), a vtedy nastupujú ich partneri.

Otecko na scéne


Muž na materskej dovolenke. Alebo na otcovskej dovolenke? To je jedno. V princípe ide o to, že žena každé ráno odíde do práce a je na telefóne. Otec dieťaťa je na ´dovolenke´ a všetkými silami sa snaží napodobniť to, čo robila jeho žena posledných pár dní. Od výmeny plienok, kŕmenia až po fázu, keď sa snaží drobca zabaviť všemožnými spôsobmi.

Vidíte jeho začiatky


Vo všetkom treba hľadať to pozitívne. Byť doma so svojím potomkom je najväčšie plus toho, keď je niekto doma s dieťaťom. Môže počuť jeho prvé slová, vidieť prvé pohyby, prvé pády. Všetko. Sú to tie momenty, ktoré definujú vzťah rodič – dieťa, a istotne je lepšie, ak sú rodičia pri tom. Otecko si môže s dieťaťom vybudovať krásny vzťah, čo by nebolo možné, keď by robil osemhodinovky, prichádzal domov o šiestej večer, dal dieťaťu pusu a išiel sa osprchovať.

Vstúpite do detského sveta


Ďalšou výhodou je to, že si oddýchne od stresu dospelákov. Žiadne pracovné termíny, nepríjemný šéf a všetko, s čím denne zápasia dospelí ľudia. Otecko môže uletieť do detského sveta a vychutnať si ho so svojou ratolesťou. Možností je niekoľko a je len na mužovi a jeho kreativite, aký program vymyslí pre bábätko. Napokon také malé dieťa nepotrebuje veľa – jedlo, čistotu a predovšetkým lásku.

Zdá sa, že byť mužom, starať sa „len“ o domácnosť a dieťa vyzerá byť úplne v pohode. Prečo sa tie ženy ustavične sťažujú? Materská dovolenka je totiž o začarovanom kruhu, ktorý nikde nezačína a nikde nekončí. Udržiavať domov v obývateľnom stave je ťažké a keď sa k tomu pridá niečo nové, živé, detské, to nie je len tak.

Reálne problémy


Problém môže nastať aj pri poberaní príspevkov. Ženy to majú jednoduchšie. Právo na príspevok má rodič, ktorý je s dieťaťom doma. Nesmie však nikde pracovať a suma, ktorú dostáva, je naozaj nízka. Veľa rodín, najmä mladých, to rieši tak, že si požičia alebo požiada o pomoc rodičov.

Byť doma s dieťaťom je tiež ťažké. Je to však vaše dieťa, a preto keď trochu popremýšľate, zistíte, či plače preto, že je hladné/smädné/unavené/skúša vašu trpezlivosť.

Rásť ako z vody – tak to naozaj býva. Ani sa nenazdáte a dieťa vám nastúpi do školy a pomaly sa zmení z maznáčika na ratolesť, ktorá ide vlastnou cestou. Vychutnajte si čas so svojimi deťmi. Každým dňom to bude lepšie a lepšie. Možno sa z tých „bezradných chvíľ“ stanú chvíle vášho života a budete sa cítiť ako na dovolenke.

ODPORÚČAME AJ:
LOVE STORY: Pred 46 rokmi sa John Lennon oženil s Yoko Ono
Dojčenie môže vplývať na IQ človeka, ukázal rozsiahly výskum
Budem mamou: Pri pôrode sa vzdala a prestala spolupracovať
Sedem dôvodov, prečo nikdy nebudete úspešný
Odkaz zo záhrobia? Aj takéto niečo sa dá objednať

Komentáre