Život

Chcete vyhrať každý konflikt? Naučte sa správne argumentovať

"Nestačí mať skvelé nápady, ak o nich nedokážete presvedčiť druhých. "

Zuzana Nemcová, 29. marca 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Jednou z emocionálne najťažších situácií je riešenie konfliktov. Či už ide o človeka, ktorého milujete alebo o kolegu z práce, akýkoľvek konflikt zvyšuje váš krvný tlak, spôsobuje úzkosť a stres. Niektorí ľudia idú až do krajnosti, aby sa vyhli konfliktu, avšak toto nie je cesta. Jediné, čo potrebujete, je naučiť sa správne a účinne argumentovať. Portál lifehack.org ponúka niekoľko techník, ako na to.

Zostaňte v pokoji


Aj v emocionálne vypätých situáciách, kde váš oponent útočí na vaše citlivé miesta, musíte zachovať pokoj a držať svoje emócie na uzde. Uvedomte si, že týmto vás chce zámerne rozhodiť a zatlačiť do kúta. Nedajte mu na to príležitosť a vôbec na osobné invektívy nereagujte. Ak totiž stratíte trpezlivosť, prehráte.

Použitie fakty na podporu svojho názoru


Fakty sa ťažko vyvracajú a vy takto získate dobrú začiatočnú pozíciu pre svoje argumenty. Použite rôzne prieskumy, štatistiky, citácie relevantných osôb, ktoré potvrdia správnosť vášho názoru.

Pýtajte sa


Ak kladiete správne otázky, získate kontrolu nad celou diskusiou a dostanete svojho súpera pod tlak. Položte napríklad otázku, ktorou oponenta spochybníte: "Aké dôkazy máte k tomuto tvrdeniu?" Užitočným typom otázok sú aj také, ktoré súpera vyprovokujú: „Prečo ste taký nervózny?

Použite logiku


Zostavte si niečo ako scenár a logicky, myšlienka za myšlienkou si vystavajte svoju argumentáciu a naopak rovnako logicky podkopte argumentáciu vášho protivníka.

Odvolávajte sa k vyšším hodnotám


Zaútočte na city tým, že sa odvoláte na charitatívne motívy, s ktorými môže len ťažko niekto nesúhlasiť. Napríklad podporte svoju argumentáciu aj vetou: "Nemali by sme všetci tvrdo pracovať, aby sa svet stal lepší a bezpečnejší pre naše deti?"

Pozorne počúvajte


Mnoho ľudí sa tak urputne zameriava na to, čo budú hovoriť, že nepočúvajú alebo doslova ignorujú argumenty svojich súperov. Naopak, je dôležité pozorne počúvať a prípadne využiť jeho slabé stránky a nedostatky vo svoj prospech.

Pripustite dobrý postreh


Nebuďte za každú cenu v opozícii s argumentmi vášho súpera. Niekedy je veľmi účinné, vypichnúť niečo s čím súhlasíte a prevážiť to vlastným argumentom. Napríklad: „ "Súhlasím s vami, že väzenie nenapraví ľudí. To je všeobecne pravda, ale väzenie napriek tomu účinne pôsobí ako odstrašujúci prostriedok a forma trestu. "

Ako neprehrať žiadnu argumentáciu


Využite win-win systém


Buďte otvorený kompromisným dohodám, ktoré zahrnú vaše hlavné požiadavky, ako aj potreby vášho súpera. V argumentačnom boji niekedy naozaj vznikne situácia, kedy môžu vyhrať obaja.

ODPORÚČAME AJ:


Pápež František už 2 roky búra predsudky: Verí v evolúciu, fotí selfie
Jaskyniari našli poklad Alexandra Veľkého, ktorý má 2300 rokov
PSYCHOLÓG: Za istých okolností sa môže stať vrahom každý z nás
PREKVAPIVÉ ZISTENIE: Po jednom poháriku sa stávate príťažlivejším
ODHALENIE: Zistili sme, prečo sa muži len tvária, že ženy počúvajú

Komentáre