Život

Pápež František už 2 roky búra predsudky: Verí v evolúciu, fotí selfie

"Pred dvoma rokmi svet spoznal meno nového pápeža. Trinásteho marca 2013 zaznelo Vatikánom Habemus Papam. Jorge Mario Bergoglio sa stal novou hlavou katolíckej cirkvi. "

Tomáš Kušnír, 14. marca 2015 15:30
Pápež František Foto: TASR
Pápež František sa stal prvým pápežom, ktorý je z amerického kontinentu. Má 78 rokov a od svojho zvolenia 13. marca 2013 zmenil v cirkvi viacero vecí. Aj napriek tomu, že má pocit, že si ho Boh vybral iba na krátku misiu, sa snaží meniť obraz katolíckej cirkvi.

Mediálna senzácia


Časopis Time ho označil za osobnosť roku 2013. Rovnako ako LGBT magazín The Advocate. Dostal sa aj na obálku magazínu Rolling Stone. Po prvýkrát považuje svet pápeža za hviezdu hodnú titulnej strany. Slávu a mediálnu pozornosť mu priniesli jeho výroky na adresu homosexuálov, kriminálnikov alebo žien, ktoré išli na potrat. Nikoho nesúdi, všetkých má rád.

Nebojí sa internetu


Pápež František, pôvodom z Argentíny, pokladá internet za dar od Boha. „Je to skutočne dobré, dar od Boha. Túžba po virtuálnom spojení nás však môže izolovať od našich susedov a blízkych,“ uviedol na tému internet. Dialóg je podľa neho dôležitý. Svätý otec, ktorý sa pre kňazské povolanie rozhodol vo veku 21 rokov, má účet na Twitteri a nemá problém si urobiť selfie s obdivovateľmi.



Postoj k homosexuálom


Nepodporuje manželstvá párov rovnakého pohlavia, ale je ochotný pripustiť kompromis v podobe registrovaných partnerstiev. „Ak homosexuál hľadá Boha a má dobrú vôľu, kto som, aby som ho súdil?“ pýta sa pápež František a neodsudzuje LGBTI komunitu. Podporil referendum na Slovensku a ocenil snahu ochraňovať rodinu, zdravú bunku spoločnosti.

Verí v evolúciu


V poradí 266. pápež búra mýty a názory cirkvi. Nevylučuje veľký tresk, lebo podľa neho nie je v rozpore s teóriou stvorenia. „Boh nie je kúzelník. Nemá žiadnu kúzelnú paličku,“ tvrdí rímsky biskup. Dodáva, že evolúcia predpokladá vytvorenie bytostí, ktoré sa vyvíjajú. Veda a náboženstvo sa teda nemusia vylučovať.

Drží sa pri zemi


Nepotrebuje drahé a luxusné oblečenie. Chce, aby cirkev bola cirkvou pre chudobných. Vyzýva ľudí k skromnosti a snaží sa to presadiť aj v radoch katolíckej cirkvi. Argentínsky duchovný umýva nohy delikventom. Nenechá sa vyrušiť, keď k nemu počas omše pribehne malý chlapec. Dvoch chlapcov dokonca pozval do svojho papamobilu, aby sa s ním povozili.

Pápež František Foto: TASR


Spojenie so svetom


Na rozdiel od svojich predchodcov sa počas svojich zahraničných ciest dostáva do priameho kontaktu s ľuďmi. Mnohokrát to jeho ochrankárom spôsobuje vrásky. „Nemôžeme sa zatvárať vo farnostiach, keď toľko ľudí čaká na Božie slovo,“ povedal pápež František v Brazílii. Počas svojho pôsobenia navštívil aj Jordánsko, Izrael, Južnú Kóreu alebo Turecko. Začiatkom tohto roka navštívil Filipíny, kde hovoril o boji proti korupcii a sociálnej nespravodlivosti.

Obraz cirkvi


Jeho najväčším úspechom je to, že vďaka svojim činom zmenil názory mnohých ľudí na cirkev a Vatikán. Prišiel v tom najlepšom čase a do katolíckych radov priniesol nový vietor. Vyzýva kňazov k skromnosti a chce, aby cirkev slúžila ľuďom. Po mnohých škandáloch zosobňuje pápež František nádej v lepšiu budúcnosť cirkvi.

ODPORÚČAME AJ:
Sonda Dawn sa blíži k obežnej dráhe Ceresu
ODHALENIE: Zistili sme, prečo sa muži len tvária, že ženy počúvajú
Toto by ste mali vedieť skôr, ako dáte dieťaťu po zadku
Highlighty týždňa: Nová Miss Universe a Madonnin album Rebel Heart
Lidl vybuduje v Seredi moderné logistické centrum

Komentáre