Život

Toto by ste mali vedieť skôr, ako dáte dieťaťu po zadku

"Existujú účinnejšie spôsoby ako donútiť dieťa poslúchať, než je výprask."

Zuzana Onufer, 11. marca 2015 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Byť rodičmi nie je ľahká práca. Nie je nič viac frustrujúcejšie ako neustále dookola deťom opakovať, čo nesmú alebo naopak musia robiť, čo je dobré, čo zlé alebo nebezpečné. Máte pocit, že všetko čo hovoríte ide u vášho drobca jedným uchom dnu a druhým von. Nájsť vhodný spôsob, ako spacifikovať svoje dieťa a vysporiadať sa s nedostatkom rešpektu bez toho, aby vám praskli nervy je náročné.

Fungujú telesné tresty?


Podľa odborníkov je odpoveď jednoznačné nie! V nedávnej štúdii zverejnenej v The Journal of Family Psychology sa ukázalo, že výprask detí je oveľa menej účinný ako sa predtým predpokladalo. Deti, ktoré v rámci výskumu dostali po zadku zopakovali svoje nevhodné správanie viackrát počas nasledujúcich desiatich minút. To do značnej miery dokazuje, že telesné tresty nefungujú.

Niet pochýb o tom, že fyzické tresty môžu dočasne zastaviť nežiaduce správanie, ale ich dôsledky na dieťa ďaleko prevyšujú prínosy. Ak chcete, aby vaše dieťa skutočne počúvalo a porozumelo tomu, čo urobilo zle, musíte ho to naučiť. Jediná vec, ktorú výpraskom dosiahnete je to, že sa vás začne báť. Navyše takéto časté tresty môžu viesť k agresívnemu správaniu dieťaťa. Čo teda robiť, ak sa vaše dieťa vymkne spod kontroly?

Nezabudnite, že mozog vášho dieťaťa je nezrelý


Predný lalok, ktorý riadi rozhodovanie, plánovanie a racionálny úsudok sa vyvíja u človeka najdlhšie. U malého dieťaťa táto časť mozgu ešte nie je plne funkčná. Ak teda poviete svojmu ročnému alebo dvojročnému drobcovi, že sa nesmie približovať k horúcemu krbu asi po 50-ty krát za večer, nezabudnite, že jeho samoregulačné schopnosti nie sú jednoducho ešte vyvinuté.
Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dieťa je zvedavé, láka ho farebný oheň a nedokáže si uvedomiť, že to môže byť nebezpečné. Musíte ho teda v takejto situácii neustále odvádzať preč a presmerovať ho na inú činnosť.

Zoberte si materský oddychový čas


Dieťa absolútne neposlúcha a všetko čo spraví vás privádza do zúfalstva, hnev sa stupňuje a už pociťujete nutkanie dať mu po zadku. Zastavte sa a zoberte si oddychový čas. Zhlboka sa nadýchnite a skúste popremýšľať, či to nie je frustrácia, vyčerpanosť alebo nejaký problém, čo vás trápi, ktoré spôsobili vašu aktuálnu podráždenosť na dieťa. Váš hnev sa pomaly rozptýli a vy zistíte, že správanie dieťaťa nestojí za to, aby ste sa rozčuľovali.

Jednotná výchova


Pre dieťa je vyslovene mätúce, ak sa napríklad jeden z rodičov domnieva, že skákanie po posteli je zábavné a druhý to považuje za nebezpečnú hru a trestá zaň svoje dieťa. Ono potom nevie, čo je prijateľné a čo nie. Vo výchove musí byť jednotnosť manželov alebo partnerov, aby malo dieťa jasné hranice toho, čo sa smie a čo nie.
Na každé dieťa zaberá niečo iné.

Ak bijete svojho nezbedníka, ale on napriek tomu neposlúcha, treba si uvedomiť, že tento výchovný nástroj nefunguje. Vaša reakcia na jeho nevhodné správanie sa musí zmeniť. Rodičia často hovoria: „Čím viac ho bijem, tým viac hnevá.“

Ako vieme, mozog dieťaťa sa od jeho narodenia stále vyvíja. Je preto na milujúcich rodičoch, aby rozvíjali svojou empatiou a inteligenciou schopnosti svojich potomkov. Napríklad trestať batoľa za to, že si dáva hračky a iné predmety do úst je nesprávne, pretože tým potláčate jeho prirodzený vývoj. Ak si však päť ročný chlapec strká do úst lopatku špinavú od piesku, treba mu dať lekciu o tom, prečo je to nesprávne. Kým totiž batoľa nedokáže pochopiť určite veci, päťročný chlapec už áno.

Nakoniec ešte zdôrazníme, že bitka nepodporuje dobré správanie vašich detí, ani ich to nenaučí poslúchať. Iba to rozširuje priepasť medzi vami a vaším dieťaťom. Všetko je to o používaní pozitívnych alternatív, vysvetľovaní, príkladnom správaní rodičov, ktoré deti napodobňujú, čím dosiahnete, aby vás deti poslúchali a rešpektovali ako autoritu.

ODPORÚČAME AJ:
Má vaše dieťa ADHD? Vieme, ako to zistiť
Desať vecí, ktoré nikdy nesmiete povedať žene

Komentáre