Zdravie

Má vaše dieťa ADHD? Vieme, ako to zistiť

"Správa sa vaše dieťa ako neriadená strela a vy máte pocit, že ho nezvládate? Chyba nemusí byť vo vás. Možno trpí poruchou pozornosti"

Zuzana Onufer, 4. marca 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Attention Deficit Hyperactivity Disorder v skratke ADHD znamená poruchu pozornosti spojenú s hyperaktivitou. Trpí ňou sedem percent detí, pričom sa vyskytuje viac u chlapcov. Choroba sa prejavuje od útleho veku jeho zvýšenou aktivitou, záchvatmi hnevu či väčšou úrazovosťou. Ide o dedičnú neurovývojovú poruchu mozgu.

Syndróm ADHD ovplyvňuje celkovú úspešnosť dieťaťa v budúcnosti, ako aj jeho vzťahy s rovesníkmi. Príznaky ADHD sa líšia a je často ťažké ich rozpoznať. Tu je sedem spoločných znakov, ktoré môžu poruchu pozornosti spojenú s hyperaktivitou naznačovať.

JA JA JA


Spoločným znakom ADHD je neschopnosť rozpoznať potreby a priania druhých ľudí. Deti sa riadia svojimi potrebami a záujmami. Prerušujú druhých ľudí pri rozhovore, nevedia počkať, kým príde na nich rad, čo im napríklad spôsobuje ťažkosti pri hre s inými deťmi.

Kolísavé nálady
Dieťa s ADHD má problém udržať na uzde svoje emócie a to tak dobré ako aj zlé. Majú výbuchy hnevu alebo sa rozplačú pre banálne veci.
Neobsedia na jednom mieste
Je to akoby boli na baterky. Dieťa neustále niekam pobehuje alebo vylieza, nevie sa ani na chvíľu zastaviť a pokojne si sadnúť. Ak sú nútené napríklad v škole sedieť v lavici, tak sa nepokojne krútia a vrtia na stoličke.
Nedokončené úlohy
Dieťa s ADHD má záujem o množstvo vecí, ale ani u jednej nevydrží. Prejavuje sa to napríklad pri písaní domácich úloh, keď viaceré z nich začne, ale ani jednu nedokončí.
Nevedia sa sústrediť
Dieťa sa na vás pozerá a tvári sa, že vás pozorne počúva, ale keď od neho žiadate, aby zopakoval, čo ste povedali, nebude mať ani tušenie.
Chyby z nepozornosti
Je dôležité si uvedomiť, že deti s ADHD nie sú o nič menej inteligentné ako ostatné deti. Problém je v tom, že často majú ťažkosti počúvať pokyny a plniť naplánované úlohy. Robia pri tom veľa chýb z nepozornosti.
Snílci
Deti s ADHD sú opisované ako hyperaktívne a hlučné, ale nemusí to vždy platiť. Ďalším možným príznakom ADHD je to, že dieťa je tichšie a nezapája sa do hier s inými deťmi. Dieťa pozerá do prázdna, je zasnené a ignoruje, čo sa okolo neho deje.


Nie každé živé dieťa musí mať nutne ADHD


Netreba sa hneď zľaknúť a bežať za psychiatrom, ak u svojho dieťaťa spozorujete vyššie uvedené príznaky. Mnohé z nich v primeranom rozmedzí sú u detí úplne normálne. Navyše diagnostikovanie dieťaťa s podozrením na ADHD sa zvyčajne robí až od veku 7. rokov.
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čiže až po nástupe do školy, kedy sa na dieťa kladú väčšie požiadavky najmä z hľadiska udržania pozornosti, plnenia úloh a tak ďalej. Ak vášmu dieťaťu predsa len ADHD diagnostikujú, dobrou správou je, že je to liečiteľná choroba. Psychiater nastaví vhodnú psychoterapiu, ktorá môže aj nemusí zahŕňať podávanie liekov.

Silné stránky detí postihnutých ADHD


Aj keď deti s ADHD sa často stretávajú s nepochopením okolia a sú niekedy svojimi rovesníkmi pre svoje neprispôsobivé správanie odstrkované, majú aj svoje silné stránky. Sú napríklad veľmi citlivé, vedia vycítiť, ak má niekto ťažkosti a sú veľmi ochotné mu pomôcť. Majú tiež obrovský zmysel pre spravodlivosť.

Často bývajú veľmi kreatívne, majú veľkú fantáziu, čím sa môžu dobre uplatniť v umeleckom prostredí. Vedia sa tiež pripútať k nejakej téme, ktorá ich zaujme, vhĺbiť sa do nej a dosiahnuť nové významné poznatky.
Zdroj: healthline.com, detskechoroby.rodinka.sk

ODPORÚČAME AJ:
Hendikepovaní Matej a Jozef natočili video, ktoré inšpiruje každého
Sedem druhov rodičov, ktorých každý nenávidí
Aj vaše dieťa miluje zrkadlá? Zistili sme prečo
S dieťaťom sa rozprávajte normálne, pomôže mu to s učením
Ako prinútite deti, aby zjedli zeleninu? Nechajte ich pohrať sa

Komentáre