Život

Aj vaše dieťa miluje zrkadlá? Zistili sme prečo

"Všetky bábätká fascinujú zrkadlá. Skutočnosť, že ten kamarát v zrkadle je vlastne on sám zistia relatívne neskoro."

Zuzana Onufer, 11. februára 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: Webmagazin.sk/Zuzana Onufer
Zrkadlo je nekonečným zdrojom zábavy pre väčšinu detí. Či už sú to maličké bábätká, ktoré sa radi dotýkajú odrazu zaujímavých tvárí alebo ročné deti, ktoré vedú so zrkadlom „plnohodnotné“ konverzácie. Ocapkané zrkadlá sa stávajú každodennou realitou, zatiaľ čo váš potomok sa predvádza, smeje, chytá a bozkáva svojho nového „zrkadlového kamoša.“ Odkedy si dieťa začne uvedomovať, že odraz v zrkadle je on sám ?

Kto je to dieťa čo sa na mňa pozerá?


Záujem o vlastný odraz v zrkadle začína mať dieťa okolo 4. mesiaca, hoci ešte nevie identifikovať, kto sa to naňho pozerá. Bábätká totiž všeobecne fascinujú ľudské tváre. So svojím odrazom v zrkadle malý nezbedník s radosťou komunikuje, dokonca sa ho niekedy snaží za zrkadlom hľadať.
Ilustračné foto Foto: Webmagazin.sk/Zuzana Onufer

Až zhruba od 18. do 24. mesiaca si váš potomok dokáže uvedomiť, že odraz v zrkadle je vlastne on. Zdá sa vám to neskoro a máte pocit, že vaše geniálne dieťa získalo túto dôležitú schopnosť sebapoznania oveľa skôr? Skúste jednoduchý test.

Zaujímavý experiment


Psychológovia navrhli elegantný test ako zistiť začiatok sebauvedomovania u detí. Deťom, ktoré sa hrali pred zrkadlom urobili na tvár malú farebnú škvrnku. Ak sa dieťa na seba v zrkadle pozrelo a dotklo sa alebo si zotrelo farbu zo svojej tváričky, znamená to, že už vie, že osoba v zrkadle je on sám. Ak sa deti naďalej bezo zmeny správania hrajú, míľnik sebauvedomenia ešte nedosiahli.
Ilustračné foto. Foto: Webmagazin.sk/Zuzana Onufer

Uvedomenie si vlastnej osoby si vyžaduje celé spektrum kognitívnych schopností a z tohto dôvodu to trvá tak dlho. Rodičia často nedokážu rozpoznať, kedy nastane ten zlom. Nie je to totiž také jednoduché, ako sledovať napríklad jazykové alebo motorické schopnosti našich drobcov.

Sebauvedomenie je náročný proces


Zhruba od dvoch rokov už dieťa definitívne vníma seba ako samostatnú fyzickú aj psychickú osobu. Dovtedy seba aj rodičov považovalo akoby za jeden subjekt. Dvojročné ratolesti začnú prejavovať určité rozpaky a dokonalým prejavom sebauvedomenia je to, že začínajú používať slovíčko „ja.“
Ilustračné foto. Foto: Webmagazin.sk/Zuzana Onufer

Je ťažké určiť, v ktorej oblasti mozgu dochádza k sebauvedomeniu. Vedci sa domnievajú, že ide o kôru predného mozgu, ktorá je zodpovedná za pokročilé funkcie, ako je pamäť, plánovanie a pozornosť. Čelné laloky totiž výrazne zaostávajú vo vývoji oproti iným častiam mozgu. Až osem mesiacov od narodenia, dieťa nevykazuje takmer žiadnu mozgovú aktivitu v tejto časti.

Rozvíjajte schopnosti dieťaťa


Jedným zo spôsobov, ako u detí rozvíjať sebauvedomenie sú rôzne hry pred zrkadlom. Vyzvite napríklad drobca, aby ukázal, kde má noštek, uši alebo vlasy, čo názorne uvidí vo svojom zrkadlovom odraze. Alebo robte s ním rôzne ksichty a grimasy, aby si dieťa uvedomilo, že tými smiešnymi osobami v zrkadle nie je niekto iný ako on a jeho maminka.
Zdroj: babble.com, momtastic.com, whattoexpect.com

ODPORÚČAME AJ:
Desať vecí, ktorými zaručene skazíte Valentína
Zvládnite pracovný pohovor bez stresu. Poradíme vám ako
Obrúčky tradične nosíme na prstenníku ľavej ruky. Dôvod vás prekvapí
S dieťaťom sa rozprávajte normálne, pomôže mu to s učením
Vybralo si vaše dieťa toho pravého? Osem znakov ako to zistiť

Komentáre