Zdravie

S dieťaťom sa rozprávajte normálne, pomôže mu to s učením

"Rodičia si dlho mysleli, že najlepší spôsob, ako komunikovať so svojim malým dieťaťom je pomocou detských slovíčok. Pomalšie, spevavo a s divnými slovami. V skutočnosti však nejde o najlepšiu cestu. "

Zuzana Lobotková, 4. februára 2015 7:00
Ilustračné foto Foto: TASR - Pavel Neubauer
Lepšie je hovoriť jasne. Vedci sledovali 22 japonských matiek, ako komunikujú so svojimi deťmi vo veku 18 až 24 mesiacov. Ďalších päť rokov strávili hodnotením špecifických aspektov reči, vrátane vyslovovania hlások aj celých fráz.

Žiadne maznavé slová


Vedci sledovali aj akustickú podobnosť medzi slabikami „pa“ a „ba“, či „po“ a „bo“. A pretože je táto analýza zautomatizovaná, boli schopní posúdiť 118 najčastejších kontrastov slabík v rozhovore s dospelými a s deťmi. A práve s deťmi hovorili matky menej zreteľne.

„Toto zistenie je dôležité, pretože spochybňuje rozšírený názor, že rodičia by mali s deťmi hovoriť inak,“ vysvetlila vedkyňa Alejandrina Cristie pre dailymail.co.uk. Tento výskum neposkytuje dôkaz o tom, či jasná výslovnosť uľahčuje vášmu dieťaťu osvojenie si jazyka. Pomáha im to však zapamätať si, ako má dané slovo znieť v dospelosti.

Pri učení zvukových kontrastov deti odhaľujú tajomstvá nového jazyka. Ak sa im to darí, máte pred sebou talentované dieťa. O to viac, ak je rozdiel medzi výslovnosťou medzi dospelými a medzi deťmi. Každopádne nezabúdajte, že pre deti sú slová dôležité – vďaka reči si ľahšie nájdu priateľov a dokážu spoznať okolitý svet. Tak koniec maznavým rozhovorom s tými najmenšími.

ODPORÚČAME AJ:
Spôsobuje úsmev vrásky? Zistili sme, ako to je
Na zdravé ďasná má vplyv aj cukrovka
Prečo klesá počet spermií? Môže za to moderný svet
Ako prinútite deti, aby zjedli zeleninu? Nechajte ich pohrať sa
BUDEM MAMOU: Takýto kompliment rozhodne tehotná žena neocení

Komentáre