Zdravie

Spôsobuje úsmev vrásky? Zistili sme, ako to je

"Úsmev je zdravý, avšak niektorí ľudia sa obávajú, že im zanechá vrásky na tvári. Je to pravda? Pri odpovedi sa asi zamračíte, čo je tiež príčinou vrások. "

Zuzana Lobotková, 2. februára 2015 12:00
Paulina Vega, nová Miss Universe s krásnym úsmevom. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Či už sa rozprávate, mračíte sa alebo sa usmievate, na tvári sa vám objavia drážky, pretože hýbete svalmi. Takéto drážky sú kolmé k pohybu podkladového svalu. „Napríklad na čele sú drážky vo vodorovnej polohe, pretože svaly na čele sa ťahajú zdola nahor,“ vysvetlil dermatológ Anthony Rossi pre time.com.

Pokiaľ ide o úsmev, najväčšie z liniek, ktoré sa tvoria sú „nosoústne záhyby“ – tie veľké záhyby kože ťahajúce sa po stranách od nosa ku kútikom úst. Objavia sa vždy, keď sa usmievate. A ako starnete, tieto príznaky šťastia nezmiznú, ani keď sa prestanete usmievať. Vinníkom však nie je úsmev samotný, ale nižšia pružnosť pleti.

Prestanete sa usmievať?


Doktor Rossi volá tieto biologické zmeny vnútorné starnutie. Príčinou je strata tuku a svalová atrofia. Rossi hovorí, že aj genetická výbava ovplyvňuje to, ako dlho na vás nebude vrásky od smiechu vidieť. Rozdielne je to dokonca aj u jednotlivých etník, pretože sa líšia koncetráciou melanínu v pokožke. Bohužiaľ, mnoho z týchto premenných nemáte v rukách vy.

Ale je tu jedna vec, ktorú môžete ovládať – ako veľmi sa vystavujete ultrafialovému žiareniu. Čím viac slnka koža pohltí, tým viac sa jej spojivové tkanivo pokazí, takže je menej pevná a menej pružná. Práve to je dôvod, prečo by ste mali používať pleťové krémy s ochranou pred UVA i UVB žiarením.

Ak navyše budete pleť udržiavať dobre hydratovanú, a teda budete piť veľa vody, pomôžete svojej pokožke. Doplňte starostlivosť krémom viažucim vodu v pleti, a máte zas o niečo bližšie k mladistvému vzhľadu. Krémy s retinolom zase podporujú tvorbu nových kožných buniek a podporujú produkciu kolagénu, čo spomalí tvorbu vrások.

Samozrejme, môžete sa tiež pokúsiť obmedziť vaše úsmevy. Ale vzdáte sa tak jednoduchého nástroja na posilnenie imunity, odbúranie stresu a hlavne o spontánnu zábavu. Buďte radi, ak máte dôvod na úsmev. Veď o pleť sa môžete postarať aj inak.

ODPORÚČAME AJ:
Ako prinútite deti, aby zjedli zeleninu? Nechajte ich pohrať sa
Nebojte sa tuku, môže vás ochrániť
Počet chorých na rakovinu pľúc sa zvyšuje, nový liek už testujú
Relax vo vírivke môže byť nebezpečný
Test na hladinu cukru urobí už aj dočasné tetovanie

Komentáre