Zdravie

Počet chorých na rakovinu pľúc sa zvyšuje, nový liek už testujú

"Na svete každoročne pribudnú takmer dva milióny ľudí s nádorovým ochorením pľúc a podľa odborníkov sa má do roku 2030 toto číslo zvýšiť o ďalších 50 %. Na Slovensku sa odhaduje nárast o 38 %. "

Peter Nedavaška, 26. januára 2015 8:00
Foto: varumin.sk


Nádorové ochorenie pľúc je v posledných rokoch je najčastejším novo diagnostikovaným nádorovým ochorením na svete a súčasne najčastejšou príčinou úmrtí pacientov trpiacich rakovinou.

Biotechnologická spoločnosť SOTIO začína testovať nový liek, ktorý bojuje s týmto rýchlo prebiehajúcim ochorením na báze protinádorovej imunoterapie. Cieľom podávania prípravku DCVAC/LuCa je vyvolať u pacienta imunitnú reakciu proti nádorovým bunkám a spomaliť tak priebeh ochorenia. Podobne ako u obdobných štúdií zameraných na iné typy karcinómov u pacientov v pokročilom štádiu ochorenia, klinická štúdia kombinuje imunoterapiu so štandardnou liečbou pomocou chemoterapie.

Prvý pacient bol do štúdie zaradený na prelome rokov 2014 a 2015 v susedných Čechách v Prahe. Spoločnosť plánuje do štúdie zaraďovať pacientov v spolupráci s takmer 20 zdravotníckymi centrami v Čechách i na Slovensku, prípadne v niektorej z ďalších krajín Európskej únie. Z plánovaných 105 pacientov, ktorí budú do štúdie zaradení, bude približne 20 zo Slovenska.

Ladislav Bartoníček, generálny riaditeľ SOTIO vyjadril nádej, že práve zahájená klinická štúdia potvrdí účinnosť spoločnosťou vyvíjanej novej metódy liečby a že budú schopní prispieť k boju s touto zákernou chorobou.

Okrem štúdie hodnotiacej prípravok DCVAC/LuCa v súčasnosti prebieha ďalších päť klinických skúšaní fázy II pre pacientov s nádorovým ochorením prostaty a tri klinické skúšania fázy II určené pre pacientky s nádorovým ochorením vaječníkov. Doposiaľ najďalej pokročil klinický vývoj prípravku zameraného na nádorové ochorenie prostaty, v rámci ktorého bola v máji 2014 spustená III. fáza medzinárodnej klinickej štúdie VIABLE. Do tejto štúdie SOTIO plánuje zaradiť približne 1170 pacientov z viac než 20 európskych krajín a USA.

ODPORÚČAME AJ:
Rakovina prostaty: Vedci zisťujú, ako spomaliť rast nádorových buniek
Rozmrazujete mäso v stojatej vode pri izbovej teplote? Nerobte to
Superpotravina, ktorú nájdete v každom zelevoci, vás dobije vitamínmi
Neuveriteľná príčina rakoviny: Jednoducho smola
Sedem dôvodov, prečo by ste mali mať viac sexu

Komentáre