Zdravie

Relax vo vírivke môže byť nebezpečný

"Horúca voda, masírujúce bublinky. Mnoho ľudí si relax spája práve s pobytom vo vírivke. Ten však so sebou nesie nebezpečenstvá."

Zuzana Lobotková, 21. januára 2015 14:00
Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta


Pre pánov je horúca voda rizikom, ak chcú byť otcami. Prehriatie semenníkov znamená znehodnotenie spermií, a teda ťažkosti s prípadnými snahami o počatie potomka. Problémov s horúcou vodou je tu však viac, a to pre obe pohlavia.

Počuli ste o vírivkových pľúcach?


„Hovoríme tomu vírivkové pľúca,“ uviedla doktorka Cecile Roseová z lekárskeho centra v Denveri. Lekári totiž sledujú istý typ zápalu pľúc, ktorý s vírivkou súvisí. Vo vodovodoch sa totiž vyskytuje špecifický druh baktérie – netuberkulózne mykobaktérie, ktoré končia v pare vznikajúcej pri zapnutí vírivky.

„Keď zapnete trysky, táto baktéria sa dostáva do pary a vy ju inhalujete,“ vysvetlila pre time.com Roseová. Akonáhle dosiahne vaše pľúca, môže baktéria spôsobiť príznaky ako je horúčka či dýchavičnosť. Ak budete vírivku využívať aj naďalej, zápal pretrváva a zhoršuje sa, dokonca môže spôsobiť trvalú únavu, stratu hmotnosti a iné závažné nežiaduce účinky.
Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Ďalšie zlá správa je, že mykobaktérie nie sú jediným nevítaným spoločníkom pri kúpaní. Iné baktérie (Pseudomonas) môžu podráždiť oči, uši či pokožku. Legionella zase vedie k zápalu pľúc. Tiež sa dostáva do tela vdychovaním pary. „Ľudia s oslabeným imunitným systémom, staršie osoby, osoby s cukrovkou, alebo chemoterapeutikami sú ohrození najviac,“ varuje Roseová.

Nielen jedno riziko


To však nie je všetko. Na povrchu sedačiek vírivky dokáže celé hodiny prežiť vírus, ktorý vedie k vzniku genitálneho herpesu. Viniť môžete práve teplú vodu, v ktorej si baktérie pohodlne hovejú. Pri takýchto teplotách totiž dezinfekčné prostriedky strácajú schopnosť odrovnať mikroskopické nebezpečenstvá.

Všetky vírivky ale nie sú choroby šíriace objekty. Ak máte svoju vlastnú vaňu, môžete si byť istí, že ju budete dosť často čistiť a dezinfikovať. Keď sa náhodou vyberiete do verejného bazéna alebo vírivky, aspoň ste si už vedomí rizík.

ODPORÚČAME AJ:
Superpotravina, ktorú nájdete v každom zelevoci, vás dobije vitamínmi
Chcete schudnúť? Tieto potraviny vám určite pomôžu
Aj vaše dieťa sa rado skrýva? Vieme prečo
Sedem dôvodov, prečo by ste mali mať viac sexu
Neuveriteľná príčina rakoviny: Jednoducho smola

Komentáre