Zdravie

Nebojte sa tuku, môže vás ochrániť

"Telesný tuk má dosť zlú povesť. Veď súvisí s nadváhou, zvýšeným cholesterolom a inými zdravotnými problémami. Vedci však odhalili aj jeho pozitíva. "

Zuzana Lobotková, 26. januára 2015 12:00
Archívna snímka zachytáva tukové bunky. Foto: TASR - Karin Müller-Decker, Deutsches Krebsforschungszentrum


Tukové bunky pod kožou pomáhajú chrániť pred baktériami. Profesor Richard Gallo z UC San Diego School of Medicine odhalil doteraz neznámu úlohu tukových buniek. Produkujú molekuly zvané antimikrobiálne peptidy, ktoré pomáhajú odraziť útočiace baktérie a iné patogény.

Nové poznatky o obrane


Predchádzajúce výskumy viedli vedcov k domnienke, že po poškodení kože biele krvinky zvané neutrofily a makrofágy ochránia ľudí pred vstupom baktérií do krvného obehu. Zabraňujú teda otrave krvi. „Teraz sa ukazuje, že za ochranu sú zodpovedné kmeňové tukové bunky. Doteraz sme nevedeli, že by mohli produkovať antimikrobiálne látky, nieto, že to robia skoro rovnako ako tie neutrofilné,“ vysvetlil pre časopis Science profesor Gallo.

Obrana ľudského tela proti infekcii je zložitá, niekoľkostupňová a zahŕňa mnoho typov buniek. Vrcholí príchodom neutrofilov a monocytov - špecializovaných buniek, ktoré sa zameriavajú na zničenie patogénov. Telo však potrebuje rýchlejšiu reakciu, pretože rozmnoženie bielych krviniek zaberie istý čas.

Vedci vystavili laboratórnu myš určitej infekcii, ktorá napáda aj ľudí. Zamerali sa potom na úlohu podkožného tuku v prevencii kožných infekcií. Nedostatok tukových buniek zvaných adipocytes vedie k častejším a závažným infekciám. Počas niekoľkých hodín vedci zistili významný nárast v počte aj veľkosti tukových buniek v mieste vzniku infekcie.

Zdravé či nezdravé?


Ešte dôležitejšie je, že tieto tukové bunky produkovali vysoké dávky antimikrobiálneho peptidu. „Peptidy sú prirodzenou prvou líniou obrany proti infekciám. Chránia všetky organizmy. U ľudí je však stále jasnejšie, že ich prítomnosť môže byť dvojsečnou zbraňou. Ak ich je málo, ľudia trpia infekciami, napríklad aj atopickým ekzémom, či majú stafylokoka. Ak ich je priveľa, vznikajú autoimunitné ochorenia – lupus, psoriáza a podobne,“ dodal profesor Gallo.

Vedci potvrdili svoje závery na základe analýzy infekcií u myší neschopných buď efektívne vytvárať tukové bunky alebo ktorých tukové bunky nemali dosť antimikrobiálnych peptidov. Vo všetkých prípadoch zistili, že myši trpeli častými a závažnými infekciami. Ďalšie testy potvrdili, že ľudská reakcia imunitného systému je podobná s tou u myší.

Vďaka výskumu teda vyriešili časť hádanky imunitného systému. Navyše majú nové poznatky o telesnom tuku, jeho pozitívach a negatívach.

ODPORÚČAME AJ:
Superpotravina, ktorú nájdete v každom zelevoci, vás dobije vitamínmi
Chcete schudnúť? Tieto potraviny vám určite pomôžu
Aj vaše dieťa sa rado skrýva? Vieme prečo
Sedem dôvodov, prečo by ste mali mať viac sexu
Neuveriteľná príčina rakoviny: Jednoducho smola

Komentáre