Zdravie
Na zdravé ďasná má vplyv aj cukrovka
Webmagazin.sk/TASR, 31. januára 2015 8:00Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Zdravé ďasná má iba necelá tretina Slovákov. Každý deň sa v ústach rozmnožia milióny baktérií a vytvárajú zubný povlak. Uvoľňujú toxíny, ktoré dráždia ďasná a môžu vyvolať ich ochorenie. Pokiaľ nedochádza k pravidelnému odstraňovaniu zubného povlaku, ďasná začnú krvácať, vzniká paradentóza, ktorá končí poškodením mäkkých tkanív, kosti až stratou zubov. Okrem nesprávnej ústnej hygieny, fajčenia, stresu, nedostatku pohybu a obezity má na jej vznik vplyv aj cukrovka. Tá trápi státisíce Slovákov. Cukrovkári navštevujú zubných lekárov oveľa častejšie ako iných špecialistov. Diabetes totiž predstavuje významný rizikový faktor paradentózy. Ochorenie týchto pacientov postihuje tri- až štyrikrát častejšie než zvyšok populácie. Typ 1 značí vyššiu frekvenciu a závažnosť u detí a adolescentov ako u ich zdravých rovesníkov. Typ 2 je zase signifikantný rizikový faktor pre progresiu resorpcie alveolárnej kosti. Výskyt parodontitídy je vyšší u pacientov so zlou glykemickou kontrolou.
"Obzvlášť u detí s diabetom sú nevyhnutné podrobné vyšetrenia parodontu. Štatistiky ukazujú, že najvyšší počet detí s diabetes mellitus 1. typu žije v Európe. Na Slovensku tvoria 15 percent spomedzi všetkých diabetikov. Typ 2 postihuje spravidla staršiu časť populácie, pričom existuje celosvetový trend neustáleho zvyšovania pacientov s touto diagnózou," uviedla hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre zubné lekárstvo Neda Markovská. Súvisí to najmä so starnutím populácie.
Prevencia paradentózy spočíva v pravidelnom a efektívnom odstraňovaní zubného povlaku. Netreba preto zabúdať na použitie medzizubnej kefky a dentálnej nite či prípravkov na jeho rozpúšťanie.
ODPORÚČAME AJ:
Ako prinútite deti, aby zjedli zeleninu? Nechajte ich pohrať sa
Nebojte sa tuku, môže vás ochrániť
Počet chorých na rakovinu pľúc sa zvyšuje, nový liek už testujú
Test na hladinu cukru urobí už aj dočasné tetovanie
Rozmrazujete mäso v stojatej vode pri izbovej teplote? Nerobte to