Život

ODHALENIE: Zistili sme, prečo sa muži len tvária, že ženy počúvajú

"Vedecké vysvetlenie mužskej vlastnosti, ktorá ženy privádza niekedy do zúfalstva, vás prekvapí."

Zuzana Onufer, 12. marca 2015 12:00
Muži a ženy Foto: beejalparmar.com
"Ty ma vôbec nevnímaš. Áno? Tak zopakuj, čo som povedala.“ Je vám to povedomé? Nie je to nič nezvyčajné, že ženy majú pocit, akoby ich partner nepočúval. Viacerí muži to vysvetľujú tým, že ženy hovoria príliš veľa, že už to počuli niekoľkokrát predtým alebo že téma, o ktorej ženy rozprávajú ich nezaujíma.

Kto je na vine?


Podľa jedného z výskumov, ktoré sa tejto téme venujú sú na vine naše mozgy. Testosterón u mužov a estrogén u žien ovplyvňujú vývoj našich mozgov a tvorbu nervových spojení. Mužské mozgy majú oproti ženským menej vyvinuté časti zodpovedné za verbálne schopnosti. Mužský mozog navyše produkuje menej serotonínu a oxytocínu, než ženský mozog. Serotonín nám pomáha upokojiť sa a oxytocín zvaný aj hormón lásky pomáha pri zbližovaní partnerov.

Čo to vlastne znamená?


Muži nemajú schopnosť vnímať a prijímať dlhé konverzácie, pretože na to nemajú uspôsobené centrá v mozgu. To spôsobuje, že muži chcú čo najskôr konverzáciu ukončiť. Mužský mozog tiež inak a v inú dobu regeneruje. To znamená, že muži chcú večer vypnúť a oddychovať. Naopak ženský mozog sa vplyvom zvýšenej tvorby oxytocínu v prítomnosti muža zaplaví túžbou zbližovať sa a rozprávať.

Aké je riešenie?


Vieme veľmi dobre, že páry, ktoré medzi sebou nekomunikujú mieria ku katastrofe. Tu je niekoľko tipov, ako udržať mužskú pozornosť.

- Veľmi dôležité je načasovanie. Popremýšľajte, kedy je najvhodnejšia doba na to, aby ste sa porozprávali o dôležitých veciach bez toho, že máte pocit, akoby ste hovorili do steny.
- Počkajte, kým sa váš muž po príchode z práce „uspokojí“ najprv s televízorom alebo novinami a až potom začnite s konverzáciou.
- Snažte sa hovoriť k veci a príliš neodbočovať. Robte pauzy a udržujte pri konverzácii očný kontakt, aby ste sa ubezpečili, že vás stále počúva.


Rada pre mužov


Pamätajte, že ženy proste len chcú, aby ste ich citovo podporovali a venovali im pozornosť. Dajte im najavo, že vám na nich a na ich názore záleží tým, že ich budete naozaj počúvať a zapájať sa do konverzácie. Ak ste naozaj unavení, úprimne to priznajte a povedzte partnerke, že sa porozprávate neskôr.
Zdroj: today.com

ODPORÚČAME AJ:
Toto by ste mali vedieť skôr, ako dáte dieťaťu po zadku
Sedem dôvodov, prečo sa neženiť a nevydávať
Osem dôvodov, prečo je skvelé byť dvadsiatnikom
Ako vplýva počasie na našu náladu? Budete prekvapení
Sedem najhorších povolaní na svete

Komentáre