Život

PREKVAPIVÉ ZISTENIE: Po jednom poháriku sa stávate príťažlivejším

"Ak chcete urobiť na prvom rande dobrý dojem, vypite si. Treba však odhadnúť správnu mieru. "

Zuzana Onufer, 15. marca 2015 12:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Britskí vedci urobili koncom februára na univerzite v Bristole zaujímavý experiment. V rámci neho ponúkli 40 študentom alkohol a skúmali ako sa mení výraz ich tvárí. Každého odfotili najprv triezveho, potom po jednom vypitom poháriku vína a tretíkrát po vypití dvoch pohárov.

Ako to dopadlo?


Samostatnú skupinu triezvych študentov potom požiadali, aby posúdili jednotlivé fotografie. Každý mal zhodnotiť atraktivitu jedného študenta na troch rôznych fotografiách. Ukázalo sa, že najatraktívnejšou bola hodnotená fotografia číslo dva, čiže tá po skonzumovaní jedného pohára alkoholu.

Avšak tento trend nepokračoval. Odfotený človek po dvoch pohárikoch sa študentom zdal menej atraktívny ako na fotografii v triezvom stave.

"To naznačuje, že ľudia sú hodnotení ako atraktívnejší, keď spotrebujú malé množstvo alkoholu," povedal vedecký pracovník štúdie, Marcus Munafo, profesor biologickej psychológie na univerzite v Bristole. Ale keď skonzumujú viac alkoholu, ich atraktivita podľa slov profesora klesá.

Ako si to vysvetliť


Dôvodov, prečo sa iným zdáme po vypití alkoholu príťažlivejší je niekoľko. Profesor Munafo to vysvetľuje tým, že malé množstvo alkoholu spôsobuje rozšírenie zreníc a uvoľnenie svalov na tvári, čo je inými vnímané veľmi pozitívne. Ďalším vysvetlením je získanie jemnej červene v tvári.

"Ľudia, ktorí skonzumovali malé množstvo alkoholu mali ľahko ružovejšiu pleť, v porovnaní s triezvym stavom alebo stavom po dvoch pohárikoch,“ uviedol Munafo. "Červeň v tvári je atraktívna, pretože signalizuje dobrú fyzickú kondíciu a zdravie človeka," dodal.

Profesor zároveň upozorňuje, že to neznamená, že alkohol je zdravý a treba ho v záujme zvýšenia príťažlivosti odporúčať. Výskum len ukázal, že malé množstvo alkoholu zvýrazňuje črty tváre, ktoré všeobecne považujeme za atraktívne.

Riziká pitia alkoholu


Iné podobné výskumy dokazujú, že ľudia, ktorí spoločne pijú alkohol sa vzájomne vnímajú príťažlivejšie, než keby boli v triezvom stave. To však v skutočnom živote nemusí dopadnúť dobre. Môže sa stať, že z podniku odchádzaš v tvojich očiach s Bradom Pittom a ráno sa zobudíš nielen s opicou v hlave, ale aj s niečím podobným vedľa seba.
Zdroj: livescience.com

ODPORÚČAME AJ:
ODHALENIE: Zistili sme, prečo sa muži len tvária, že ženy počúvajú
Toto by ste mali vedieť skôr, ako dáte dieťaťu po zadku

Komentáre