Život

Päť tipov, ako neplytvať energiou

"Šetrenie energie je v dnešných časoch in. Webmagazín vám prináša niekoľko tipov, ako zmeniť svoj životný štýl. Neplytvajte energiu a buďte úsporný."

Tomáš Kušnír, 11. apríla 2015 11:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Umývanie v studenej vode


Nie je náhoda, že najväčšiu spotrebu energie berie teplá voda. Keď sa päťčlenná rodina sprchuje každý deň, spotrebuje veľa litrov vody. Buďte šetrný. Namiesto vane si zaobstarajte sprchovací kút. Oceníte to aj v staršom veku. Sprcha je tiež miesto, kde ľudia radi rozmýšľajú a vyspevujú piesne. Skúste sa zbaviť tohto zvyku a radšej to nechajte na neskôr. Nemusíte na seba púšťať horúcu vodu. Postačí vlažná voda. Budete otužilý a v zime to vaše telo ocení.

Krátko a intenzívne


Hovoríme o vetraní. Správne by sme mali vetrať minútu, dve, ale s oknom otvoreným dokorán. Pri pootvorenom okne zužitkujeme oveľa viac energie. Steny nasajú chlad z vonku a radiátory potom idú nadarmo.

Spotrebiče


V domácnostiach možno nájsť rôzne domáce spotrebiče. Od toastovačov po mikrovlnné rúry. Majú svoj význam. Energiu by ste mohli ušetriť tým, že ich vypnete, keď ich nepoužívate. Platí to aj pre techniku – laptopy, tlačiarne a modemy sú veľkými požieračmi energie. Aj keď sú vypnuté. Veľmi veľa vody sa spotrebje pri praní. Nezapínajte práčku, kým nie je plná. Poloprázdna práčka s dvomi tričkami totiž vyžaduje rovnaké množstvo energie ako plná práčka.

Nezabúdajte na svetlo


Stačí sa večer pozrieť na bytovky, ktoré sú vysvietené od spodku až nahor. Svietime stále a veľa. Zapíname svetlo, aj popoludní. Aby sme lepšie videli. Mnohokrát sa stane, že pri televízore zaspíme. Televízor je zapnutý a s ním aj žiarovky nad našimi spiacimi hlavami. Ak máte na strope veľké svetlo, nemusíte mať vždy zapnuté aj malé lampičky.

Chladnička na správnom mieste


Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo sú väčšinou chladničky na opačnej strane ako sporák? Je to preto, že chladnička potrebuje chladné prostredie. Jej hlavnou úlohou je chladiť a v prostredí s vyššou teplotou na to potrebuje väčšie množstvo energie. Keď odchádzate na dovolenku, mali by ste chladničku vypnúť.

ODPORÚČAME AJ:
Šesť tipov, ako zlepšiť svoj vzťah
Martin Luther King mal sen, ktorý sa stal skutočnosťou
Najväčší virál týchto dní: Prank majsterky driftu
Highlighty týždňa: Kniha o pápežovi a najväčšia kraslica na Slovensku
Chcete vyhrať každý konflikt? Naučte sa správne argumentovať

Komentáre