Život

Od prvého slova po prvú vetu je dlhá cesta. Prečo to deťom tak trvá?

"Od momentu, kedy sa vám narodí dieťa, túžite po tom, aby už vedelo rozprávať. Aby mohlo povedať, čo chce alebo čo ho trápi. "

Zuzana Onufer, 15. apríla 2015 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Dieťa s vami komunikuje od chvíle, kedy ste ho prvýkrát uvideli. Nie sú to slová, ale plač, smiech alebo rôzne zvuky. Až neskôr prichádza prvé bľabotanie a prvé zrozumiteľné slová. Naučiť sa tvoriť vety a viesť konverzáciu je však dlhý a pomalý proces.

Zmätok zvukov musia deti analyzovať


Predstavte si, že dieťa sa narodí do sveta rôznych zvukov, ktoré siahajú od tichého hlasu matky až po hlasnú hádku ľudí na ulici. Ich mozgy len postupne rozpoznávajú zmysel týchto zvukov, čo je rozhodujúcim momentom vo vývoji jazyka. Deti musia hovorený jazyk doslova rozobrať na jednotlivé zložky, ako sú slová, tón hlasu a frázy, aby mu mohli porozumieť a neskôr aj sami reprodukovať. Je dokázané, že ešte pred prvými narodeninami vedia deti do značnej miery analyzovať rodný jazyk.

Bez slovnej zásoby to nepôjde


K tomu, aby ste mohli tvoriť vety, potrebujete dostatočne veľkú slovnú zásobu. Väčšina detí začína hovoriť svoje prvé slová, najčastejšie mama a tata, medzi 11 a 14 mesiacmi veku. Do 16 mesiacov, možno povedať, že dievčatá ovládajú v priemere 50 slov a chlapci majú slovnú zásobu okolo 30 slov. V tejto fáze ich vývoja jazyka, je bežné, že chlapci zaostávajú približne dva mesiace za svojimi vrstovníčkami.

Na svoje druhé narodeniny bude váš potomok poznať už 200 slov, aj keď ich nemusí všetky používať. Bude už vedieť tvoriť dvoj až trojslovné vety typu : „mama daj auto.“ Vo veku troch rokov už dieťa dokáže povedať zložitejšie vety, klásť otázky a viesť pokročilejšiu konverzáciu.

Ako spraviť z dieťaťa zručného rétora?


Základom je komunikovať, komunikovať a komunikovať. Deti sa každý deň učia nové slová a čím viac sa s nimi budete rozprávať, tým viac slov si zapamätajú.

Tu je niekoľko rád:
- V každej situácii si nájdite príležitosť, ako sa s dieťaťom porozprávať. Hovorte mu o tom, čo varíte, kam idete, čo tam budete robiť, vysvetľujte mu, ako veci fungujú.

- Čítajte mu knižky. Je to perfektný spôsob, ako budovať vášmu dieťaťu slovnú zásobu, ako ho učiť porozumieť príbehom. Zároveň u neho podporíte lásku ku knihám.

- Spievajte mu pesničky alebo hovorte riekanky. Dieťa miluje váš hlas, aj keď si myslíte, že neviete spievať. Ak mu niekoľko pesničiek a riekaniek spievate dokola, dieťa sa bude snažiť zapojiť a opakovať jemu známe slová alebo zvuky.

- Pri rozprávaní s dieťaťom používajte slová primerané jeho veku, aby vám rozumelo. Neskĺznite však na úroveň svojho dieťaťa a neopakujte po ňom skomoleniny slov, ktoré používa. Rozprávajte spisovným jazykom, čím ho postupne naučíte správnu výslovnosť jednotlivých slov.

- Počúvajte svojho malého rečníka. Keď sa dieťa snaží s vami komunikovať, neignorujte ho, naopak venujte mu plnú pozornosť. Získate si tým jeho dôveru.

- Limitujte čas, ktorý trávi vaše dieťa pri televíznej obrazovke. Experti dokonca tvrdia, že deti do dvoch rokov by nemali sledovať televíziu vôbec, pretože to má nepriaznivý vplyv na rozvoj jazyka.

Zdroj: Bellybelly.com.au,Sheknows.com

ODPORÚČAME AJ:


Päť tipov, ako neplytvať energiou
Fakty o dvojičkách: Vedeli ste, že môžu mať dvoch rôznych otcov?
Najväčší virál týchto dní: Prank majsterky driftu
Úspešná pátracia akcia: Strateného autistu našli v buši

Komentáre