Život

Betlehemské svetlo si môžu ľudia odpáliť v kostoloch

"Pri odpaľovaní netreba zabúdať na správne nasadené rúško alebo respirátor, bezpečnú vzdialenosť i bezkontaktnosť. "

TASR, 24. decembra 2021 13:09
Na sníme Betlehemské svetlo, archívne foto. Foto: TASR/AP

Ľudia si môžu počas Štedrého dňa odpáliť Betlehemské svetlo v desiatkach lokalít po celom Slovensku. Skauti ho tento rok pre pandémiu nebudú tradične roznášať po domácnostiach. Miesta, kde je možné si svetlo odpáliť, nájdu ľudia na interaktívnej mape zverejnenej na webe betlehemskesvetlo.sk. Medzi najrozšírenejšie miesta, kde pre verejnosť horí, patria kostoly, skautské domy, mestské úrady či rôzne stanovištia v exteriéri miest a obcí.

Skauti upozorňujú na bezpečnosť vzhľadom na pandémiu. "V aktuálnej situácii sa snažíme k tejto iniciatíve pristupovať s ohľadom na všetky aktuálne platné pravidlá a obmedzenia s dôrazom na bezpečnosť," skonštatoval koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku Marián Suvák.

Pri odpaľovaní netreba zabúdať na správne nasadené rúško alebo respirátor, bezpečnú vzdialenosť i bezkontaktnosť. Pre odpálenie plamienka je nevyhnutné priniesť si vlastný lampáš či sviečku chránenú pred vetrom. Sviečka aj lampáš majú byť v dostatočnej vzdialenosti od horľavých predmetov, plamienok treba mať pod kontrolou a priestor, hlavne v prípade olejových lámp, dobre vetraný.

Tohtoročnú púť Betlehemského svetla začali skauti na Slovensku 11. decembra prevzatím od rakúskych skautov. Prezidentka Zuzana Čaputová si svetlo prevzala 13. decembra.

Tradícia svetla z Betlehema sa odvíja už od konca 11. storočia, z obdobia krížových výprav. Jeden z členov tejto výpravy, mladý muž z talianskej Florencie, sľúbil, že ak prežije výpravu, prinesie domov plamienok "večného" svetla, ktoré horí v Betleheme. Svetlo, ktoré si ostatní obyvatelia Florencie následne odpaľovali a odnášali domov, sa stalo symbolom nádeje, lásky a porozumenia - univerzálnych hodnôt spájajúcich ľudí. Novodobú tradíciu šírenia plamienka z Betlehema oživili v Rakúsku.

Komentáre