Zdravie

Takéto nechutnosti skrýva vaša zubná kefka

"Ústna hygiena je dôležitá. Vyberáme si tú najlepšiu zubnú pastu aj kefku, aby sme následne u zubára netrpeli. Málokto však vie, že zubná kefka nie je práve najčistejší predmet v domácnosti."

Zuzana Lobotková, 12. septembra 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván


Zubnú kefku používame každý deň aspoň dvakrát, teda za predpokladu správnej dentálnej hygieny. Voda a zubná pasta však neznamenajú očistenie aj pre kefku. Väčšina ľudí ju má voľne položenú v kúpeľni, kde je vlhko, a teda ide o skvelé prostredie pre mikroorganizmy a baktérie. Chcete vedieť, čo číha na vašej zubnej kefke?

Chorobám sa asi nevyhnete


Chrípkový vírus môže tiež vytvoriť pekný pár so zubnou kefkou. Ak chcete u vás doma zabrániť šíreniu vírusu chrípky, držte jednotlivé zubné kefky oddelene. Kúpte si držiak na kefky, ktorý má jednotlivé otvory umiestnené tak, aby boli hlavy kefky od seba vzdialené. A, samozrejme, nikdy nemajte spoločnú zubnú kefku.

Herpes, ako akýkoľvek iný vírus, nie je technicky živý. Potrebuje vaše bunky, aby sa mohol množiť. Avšak, ak máte aktívne herpesové ohnisko na perách, vírus môže pohodlne zostať na zubnej kefke dokonca až týždeň. Kvasinky candida má v tele takmer každý, ale len v malom množstve. Ak je imunitný systém slabý alebo sú porušené slizničné bariéry, tieto kvasinky môžu viesť k ochoreniu. V ústach napríklad spôsobuje nepríjemné afty, ktorými trpí až pätnásť percent ľudí. A tieto kvasinky sa tiež usádzajú na zubných kefkách.

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Zápal ďasien zažije v istej fáze života asi každý, takmer polovica ľudí nad 30 rokov trpí deštruktívnym ochorením ďasien. Môžete mať malé praskliny v tkanive, ktoré nemôžete ani vidieť, a to umožní krvným časticiam dostať sa na kefku. A cez tieto trhlinky sa do krvného riečiska dostanú aj baktérie. Tak by ste sa mali u zubára presvedčiť, že máte zdravé ďasná.

Toto by ste asi nečakali


Kozmetické aerosóly nemusia byť hneď tými najodpornejšími vecami na zubnej kefke, ale príjemné nie sú. Obsahujú ich peny, parfumy, suchý šampón, práškový make-up a mnohé iné kozmetické prípravky. O dôvod viac odkladať si kefku čo najďalej z ich dosahu, napríklad do zatvorenej skrinky.

Túto položku možno budete chcieť preskočiť. Rozhodne jedna z najhnusnejších vecí, ktoré sa dajú nájsť na zubnej kefke, sú fekálne čiastočky. Kedykoľvek splachujete záchod, veľmi malé kvapôčky sa uvoľnia do vzduchu. Ak máte toaletu spojenú s kúpeľňou, niektoré z nich majú veľkú šancu pristáť práve na kefke. O dôvod viac splachovať so sklopeným vekom a kefku mať uloženú v uzavretej skrinke.

Spolu s čiastočkami výkalov môžu na zubnej kefke pristáť aj baktérie Escherichia coli. Dôsledkom sú žalúdočné problémy, ako je napríklad infekčná hnačka. A toto sú len niektoré z mnohých vecí, ktoré ukrýva vaša zubná kefka, píše Health.allwomenstalk.com. Ak ich chcete od nej držať čo najďalej, pravidelne si vymieňajte kefku za novú, správne ju skladujte a pravidelne čistite.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


ALS: Trúfli by ste si aj vy na vedro s ľadovou vodou?
Smrť Robina Williamsa a liek na ebolu
Jed ako liek proti rakovine
Je ebola hrozbou aj pre nás?
Choroba potomkov kráľovnej Viktórie: Prenášajú ju zdravé ženy
Rakovina kože si nevyberá, chráňte sa na slnku aj v soláriách
Rakovina prichádza potichu, muži, zbystrite pozornosť
Počuli ste už o očných muškách?

Komentáre