Zdravie

Jed ako liek proti rakovine

"Rakovina patrí k zhubným ochoreniam, ktoré sa dajú liečiť len ťažko. Pacient si nikdy nemôže byť istý, že sa choroby nadobro zbavil. Svitá však nádej na netradičnú liečbu."

Zuzana Lobotková, 18. augusta 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Včelí jed by mohol predstavovať spôsob, ako zabiť rakovinové nádory. Vedci odhalili podobný efekt aj pri jede hadov a škorpiónov. Pôsobiť by mali na bunky spôsobujúce rakovinu prsníka alebo rakovinu kože.

Bezpečný liek?


Doktor Dipanjan Pan z University of Illinois pre britský Telegraph povedal: „Bezpečne sme použili malé častice toxínov z jedu pri liečbe rakoviny prsníka a melanómových buniek. Zatiaľ len v laboratórnych podmienkach sme tieto častice vpašovali do imunitného systému, toxín sa dostane priamo k nádorovým bunkám a neublíži zdravému tkanivu.“

Jed z hadov, včiel a škorpiónov obsahuje proteíny a peptidy, ktoré je možné pripevniť na steny rakovinových buniek. Jed zabráni množeniu rakovinových buniek. Môže však poškodiť aj srdce a nervové bunky a spôsobiť podkožné krvácanie. Včely jedu produkujú tak málo, že pre klinické použitie by bolo nutné syntetizovať účinnú látku melitín v laboratóriu.

„Hlavnou otázkou je, ako môžeme kontrolovať účinnosť týchto látok. Sú silné a to je dôvod, prečo sú aj smrtiace. Ak by sme ich však dokázali úspešne využiť, bol by to ohromný úspech,“ dodal doktor Pan. Tím vedcov dúfa, že pokusy s liečbou ľudí by mohli začať v horizonte troch až piatich rokov.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Je ebola hrozbou aj pre nás?
Choroba potomkov kráľovnej Viktórie: Prenášajú ju zdravé ženy
Rakovina kože si nevyberá, chráňte sa na slnku aj v soláriách
Rakovina prichádza potichu, muži, zbystrite pozornosť
Počuli ste už o očných muškách?

Komentáre