Zdravie

Rakovina kože si nevyberá, chráňte sa na slnku aj v soláriách

"Slnko sa síce v posledných dňoch príliš neukazovalo, no na hrozbu rakoviny kože netreba zabúdať. Bronzové opálenie so sebou prináša vážne riziká. "

Zuzana Lobotková, 6. augusta 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann


Rakovina kože je najčastejšie nádorové ochorenie. Má ho na svedomí UV žiarenie, predovšetkým UV-B žiarenie, ktoré je zložkou prirodzeného slnečného žiarenia. Neuniknete mu však ani v soláriách. Malígny melanóm sa šíri naozaj rýchlo, takže pomôcť môže najmä rýchla diagnostika.

„Na preventívne dermatologické vyšetrenie je nutné chodiť v pravidelných intervaloch, niekoľkokrát počas života. Lekár vás poučí o klinických črtách počiatočného melanómu, rovnako ako vám poskytne inštruktáž o samovyšetrení kože, aby ste vedeli aj sami posúdiť, kedy je nutné navštíviť dermatológa z dôvodu podozrenia na melanóm či spozorovaní akejkoľvek zmeny znamienka,“ hovorí doktorka Monika Heizerová z dermatovenerologickej ambulancie.

Ako spoznáte melanóm? Určite treba sledovať svoje znamienka. Ak má niektoré nerovnomerný tvar, nepravidelné ohraničenie, zmení sa jeho sfarbenie, znamienko je väčšie ako päť milimetrov alebo narastie do šírky či do výšky, neuškodí vyhľadať lekára.

Závislosť na opálení sa nevypláca


O riziku rakoviny kože lekári hovoria už roky. Avšak práve vďaka moderným trendom podľahlo vábivému bronzovému opáleniu už množstvo ľudí. Tínedžeri túžia po vzhľade ako filmové hviezdy, športovci zase po vyniknutí svalov. Cez leto spoznáte závislých od opaľovania ľahko. Všetci sú už od začiatku „sezóny“ neprirodzene čokoládovo (niekedy skôr až oranžovo) hnedí. V zime si neodpustia pravidelné návštevy solária. Všetko, len aby si udržali tmavšiu pokožku.

Letné dovolenky znamenajú aj vyšší záujem o produkty na opaľovanie. Hrozba rakoviny kože je často spomínaný problém, no treba si dávať pozor aj na spálenie pokožky či takzvanú alergiu na slnko. Napriek všetkým bezpečnostným opatreniam však môže UV žiarenie poškodiť genotyp kože. Následkom je bunkovú smrť a bunkové bujnenie, čo je hlavnou príčinou vzniku rakoviny kože.

Ak už sa rozhodnete stráviť na slnku nejaký čas, nezabudnite sa chrániť. Prípravky určené na ochranu pokožky pri opaľovaní by mali pôsobiť ako štít pred vplyvmi UVA a UVB lúčov. Dobre si prečítajte ich zloženie, nemali by obsahovať parfumy, konzervačné látky a farbivá, tuky, minerálne oleje a parabény.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Pred slnkom sa treba chrániť, tu sú praktické tipy
Chcete pekné hnedé opálenie? Tu je päť trikov, ako na to
Prečítajte si, ako sa v lete chrániť proti infekciám
Rakovina prichádza potichu, muži, zbystrite pozornosť
Toto všetko vám hrozí z klimatizácie
Veľký letný manuál o kúpaní

Komentáre