Zdravie

Veľký letný manuál o kúpaní

"Vodná zábava sa môže skončiť nielen ochorením, ale aj úrazom."

Alena Klepochová, 30. júna 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta


Počas letných mesiacov mnohí z nás trávia chvíle pohody pri vode. Aby sa oddych neskončil problémom či nebodaj aj tragédiou, je dobré mať na mysli zopár rád od odborníkov. Vodná zábava sa môže skončiť nielen ochorením, ale aj úrazom. Práve tie robia kúpajúcim sa starosti skôr ako prenosné ochorenia. Výstrahou môžu byť najmä prípady skokanov do vody, ktorých nerozvážnosť môže doživotne pripútať i na vozík či lôžko.

"Mnohé úrazy počas kúpacej sezóny však majú vážnejší charakter, vedú k trvalým zdravotným následkom a nezriedka končia až smrťou. Úrazy však častejšie ako s kvalitou vody na kúpanie súvisia s okolitým prostredím, ale aj rizikovým správaním kúpajúcich sa, predovšetkým detí a mládeže," upozorňuje Odbor hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Čo sa týka možného nakazenia sa vo vode, v tomto prípade platí, že za najvýznamnejší a kontinuálny zdroj kontaminácie na umelých kúpaliskách sa považujú samotní kúpajúci. "Dôkladné osprchovanie môže znížiť riziko vnesenia kontaminácie až desaťnásobne. Verejné kúpaliská by nemali s ohľadom na ostatných navštevovať ľudia, ktorí trpia prenosným ochorením, majú hnisajúce, respektíve otvorené rany na koži, zápaly očí či hnačkové ochorenia alebo vykazujú ich príznaky," pripomínajú hygienici.

Jazerá či bazény?


Pri kúpaní na štrkoviskách a jazerách, ale aj na verejných kúpaliskách sa možno dostať do kontaktu s rôznymi druhmi mikroorganizmov, ktoré môžu ohroziť zdravie.

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann
Aj na umelých kúpaliskách môže byť voda nebezpečná, pokiaľ sa v malom objeme kúpe veľké množstvo ľudí alebo sa nedostatočne vymieňa a dezinfikuje. Svoj podiel na zhoršenej kvalite vody majú aj samotní návštevníci, ktorí nedodržiavajú nariadenia prevádzkovateľa kúpalísk, nepoužívajú WC a sprchy pred vstupom do bazénov.

"Vodou sa najčastejšie šíria pôvodcovia črevných nákaz, najmä baktérie, ktoré sa za normálnych okolností vyskytujú v stolici, ich malé množstvo vo vode u dospelých nemusí predstavovať nebezpečenstvo. Ich zvýšený výskyt však môže vyvolať hnačkové ochorenia, najmä u detí. Často môže ísť aj o vírusové ochorenia ako sú zápaly očných spojoviek, vírusový zápal pečene typu A. Pri kúpaní sa v bazénoch sa možno nakaziť aj parazitárnymi červami. V bazénoch s termálnou vodou sa môžu vyskytovať prvoky – améby, z ktorých niektoré druhy sú pre človeka nebezpečné a vyvolávajú miernejšie príznaky zo strany črevného traktu, ale aj zápaly mozgu a mozgových blán," približuje Odbor epidemiológie ÚVZ SR.

Deti aj dospelí sú na kúpaliskách vystavení aj pôsobeniu mikroskopických húb, plesní a kvasiniek , ktoré vyvolávajú najčastejšie povrchové ochorenia kože, nechtov, vlasov a slizníc a prejavujú sa úporným svrbením. Ide najmä o rôzne typy dermatitíd, urologické aj gynekologické infekcie. Na kúpaliskách s vodnými atrakciami vzniká zase pri rozprašovaní vody aerosol, ktorý je nebezpečný z dôvodu možného prenosu legionelózy.

Na rozdiel od bazénov, pri kúpaní v prírodných lokalitách sa môžu premnožiť toxické sinice, ktoré sa hromadia na vodnej hladine ako takzvaný vodný kvet. "Tieto zelené organizmy obsahujú látky, ktoré môžu najmä u detí vyvolávať alergické reakcie ako sú dýchacie problémy, kožné vyrážky či zápaly očných spojiviek. Po prehltnutí takejto vody môžu vyvolať nevoľnosť, zvracanie a hnačky. Z vody, do ktorej sa dostali výlučky hlodavcov, sa na kúpajúcich ľudí môžu preniesť leptospiry," vysvetľujú epidemiológovia.
Zásady kúpania na prírodných vodných plochách
• Nevstupujte do neznámej stojatej či tečúcej vody.
• Do vody vstupujte postupne a vyhýbajte sa prudkému ochladeniu organizmu.
• Do hlbokej vody by sa mali odvážiť iba zdatní plavci a ani tí nikdy nie jednotlivo.
• Nepreceňujte svoje schopnosti a sily.
• Nevstupujte do vody, ktorá pôsobí na základe senzorických vlastností (farba, zákal, priehľadnosť a pach) odpudivo.
• Nevstupujte do zelenej vody s premnoženými riasami či sinicami a nahromadeným odpadom.
• Nekúpte sa vo vodách, kde sa zhromažďuje vodné vtáctvo a v okolí ktorých ste našli uhynuté vtáky alebo zvieratá.
• Rešpektujte označenia o zákaze kúpania a upozornenia v okolí vodnej plochy a pokyny prevádzkovateľov prírodných kúpalísk.

Zásady kúpania na umelých kúpaliskách
• Pred každým vstupom do bazéna sa osprchujte a prejdite brodiskom.
• Pred vstupom do bazéna si všimnite farbu vody, zákal či zápach, respektíve plávajúce nečistoty na hladine.
• Nekúpte sa vo vode, ak zapácha po moči alebo výrazne po chlóre, na stenách bazéna sú slizovité povlaky, respektíve sú steny a dno bazéna poškodené.
• Nevstupujte do bazéna pokiaľ viete, že máte prenosné ochorenie.
• Používajte WC a dodržiavajte zásady osobnej hygieny.
• Rešpektujte výstražné značenia pri bazéne.
• Neskáčte do vody tam, kde je to zakázané. Môžete ublížiť nielen sebe, ale aj iným ľuďom

Komentáre