Zdravie

Prečítajte si, ako sa v lete chrániť proti infekciám

"Každá druhá žena ochorie najmenej raz v živote na zápal močového mechúra - cystitídu. Práve v lete, keď vrcholia dovolenky a kúpanie, aj zápal močového mechúra má "svoju" sezónu. "

Alena Klepochová, 15. júla 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann


Chlórovaná voda a dlhý pobyt v mokrých plavkách oslabujú obranný systém mechúra. Následkom je zápal. Infekcie dolných močových ciest sa najčastejšie vyskytujú u sexuálne aktívnych žien od 20 do 50 rokov. Ženy bývajú postihnuté dvakrát častejšie ako muži a infekcia sa u nich môže opakovať. U niektorých žien aj päťkrát v priebehu roka.

Obranný systém mechúra totiž oslabuje napríklad chlórová voda a dlhý pobyt v mokrých plavkách. Infekcie močových ciest spôsobujú mikroorganizmy, ktoré po prieniku do močových ciest vyvolajú zápal. Zvyčajne sú to črevné baktérie žijúce v tráviacom trakte, stafylokoky či Enterobacteriaeca.
Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Problémy začínajú rýchlo


Cystitída, alebo zápal močového mechúra, má veľmi rýchly začiatok. Zrazu prídu obrovské bolesti spojené s nutkaním na močenie, ktoré sa počas vyprázdňovania ešte stupňujú. Pacientka sa od toalety nemôže príliš vzdialiť, pretože aj malé množstvo moču musí isť „okamžite von“. Moč je väčšinou zakalený, často býva aj s prímesou krvi. Bolesť v podbrušku je často sprevádzaná aj bolesťou v krížovej oblasti.

Diagnóza sa vždy potvrdzuje aj laboratórnym vyšetrením vzorky moču. Preto je potrebné k lekárovi doniesť vzorku stredného prúdu ranného moču. Liečba infekcií močových ciest je jednoduchá a pomerne rýchla. Pri nekomplikovaných cystitídach sa najčastejšie používajú širokospektrálne antibiotiká. Dnes majú lekári k dispozícii veľký výber účinných antibiotík. Liečba trvá zväčša 7 až 10 dní. Pri pretrvávajúcich bolestiach sa podávajú lieky od bolesti. Ak sa však cystitída často opakuje, môže sa zápal stať chronickým. Vtedy sa využíva kyselina hyaluronová a chondroitín sulfát.
Ako zápalom predchádzať?
• Zvýšte prísun tekutín na 8 – 10 pohárov vody denne, aby sa lepšie odplavovali baktérie
• Pred pohlavným stykom sa vymočte a vypite pohár vody. Ak sa vymočíte do jednej hodiny po styku, z močových ciest sa odplavia aj prípadné baktérie
• Dodržiavajte intímnu hygienu
• Vyberajte si bavlnenú spodnú bielizeň
• Nenoste tesné oblečenie
• Nezostávajte v mokrých plavkách
• Nepoužívajte parfumované mydlá a iné dráždivé toaletné prostriedky
• Používajte kondómy, ktoré vás chránia pred chlamýdiovou infekciou a inými pohlavnými chorobami

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Pozor, všetky tieto choroby na vás číhajú na dovolenke
Toto všetko vám hrozí z klimatizácie
Mykózy trápia v lete mnohé ženy. Takto sa im vyhnete
Cestovanie volá, pamätajte na tieto zásady a vrátite sa v zdraví
Veľký letný manuál o kúpaní

Komentáre