Zdravie

Mykózy trápia v lete mnohé ženy. Takto sa im vyhnete

"Podľa prieskumov tri zo štyroch pacientok prekonajú mykózu aspoň raz za život."

Alena Klepochová, 16. júna 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok


Vaginálna sliznica, podobne ako koža, alebo iné sliznice, tvorí bariéru pred vstupom baktérií, vírusov a húb do organizmu. Ak je dostatočne zvlhčená, neohrozia ju drobné poranenia či infekcie. Keby sme sa na jej bunky pozreli pod mikroskopom, videli by sme, že sú dostatočne veľké a ľahko sa delia.

Ak sa však z nejakého dôvodu produkcia hlienu zníži, sliznica sa stenčí – bunky sú menšie a je ich oveľa menej. Práve vtedy je pošva náchylná na poranenia či vznik infekcií. Každý orgán ľudského tela môže byť postihnutý zápalom - a teda aj každý orgán ženského pohlavného ústrojenstva. Príčiny a prejavy sú však na rôznych miestach rôzne.

Otravné plesne


Každá žena už aspoň raz zažila nepríjemný výtok, pocit svrbenia alebo pálenia. Infekcia pohlavných orgánov vtedy dokáže poriadne znepríjemniť život. Najkritickejším obdobím pre vznik infekcií sú práve horúce letné mesiace, ktoré prajú kvasinkám.

Kvasinky samy o sebe nie sú nebezpečné, ale keď narušia rovnováhu v pošve a premnožia sa, vznikne mykóza. Sprevádza ju svrbenie a pálenie v intímnej oblasti, bolesť pri pohlavnom styku aj pri močení a typický tvarohovitý výtok. Vaginálne mykózy sú jedným z najčastejších problémov, s ktorým ženy navštevujú gynekológa. Podľa prieskumov tri zo štyroch pacientok prekonajú mykózu aspoň raz za život a takmer polovica z nich ju má opakovane.
Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Medzi príčiny vzniku mykóz v lete patria kúpanie v bazénoch a prírodných kúpaliskách, nosenie mokrých plaviek, tesné oblečenie, teplé a vlhké počasie, nadmerné potenie, konzumácia sladkostí, stres a únava, intenzívny sexuálny život a užívanie antibiotík.

Dbajte na intímnu hygienu a vhodné oblečenie


Veľmi dôležitá je preto intímna hygiena, je dokonca dôležitejšia ako celková hygiena, pretože pohlavné orgány sú oveľa citlivejšie ako ostatné časti tela. Na trhu je dostupných veľa prípravkov určených na intímnu ženskú hygienu. Sú to predovšetkým mydlá, emulzie alebo gély, ktoré zabraňujú infekciám a zápalom, udržujú a obnovujú prirodzené vaginálne prostredie a eliminujú vznik výtokov. Je dôležité používať prípravky, ktoré sú na to určené, aby nedošlo k vychýleniu pH z hodnôt obvyklého kyslého pH. Zmena pH totiž uľahčuje premnoženie baktérií alebo kvasiniek v pošve.

Mykóze či iným infekciám možno predchádzať aj nosením vhodného oblečenia. Ženy by sa mali vyhýbať tesnej bielizni, ako aj tej z umelých vlákien. Prednosť treba dávať bavlne. Za nevhodné sa tiež považujú tango nohavičky, keďže sa cez ne môžu preniesť mikróby z oblasti konečníka do pošvy. Ženám náchylným na infekciu sa tiež neodporúča úplná depilácia v intímnych partiách.

Po kúpaní sa aj bez ohľadu na mykózy odporúča vyzliecť si po kúpaní mokré plavky, aby na podbruško nepôsobila vlhkosť a chlad. Na toto by mali dbať najmä ženy, ktoré ešte nemajú deti, aby im prípadný zápal nespôsobil trvalé následky v podobe neplodnosti.

Komentáre