Zdravie

Pozor, všetky tieto choroby na vás číhajú na dovolenke

"Odborníci radia byť počas cestovania a dovolenkovania opatrní, môžete sa tak vyhnúť nepríjemným problémom."

Alena Klepochová, 8. júla 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Letnú dovolenku môžu prekaziť viaceré ochorenia. Odborníci preto radia byť počas cestovania a dovolenkovania opatrní, môžete sa tak vyhnúť nepríjemným problémom. Tie sa nie vždy musia prejaviť hneď, nepríjemne prekvapiť vás môžu aj po návrate domov.

Väčšina ochorení sa prejaví najneskôr do 6 až 12 týždňov. Ale u niektorých ochorení, ako napríklad malária, sa príznaky môžu objaviť až po polroku alebo roku. Pri akýchkoľvek zdravotných ťažkostiach treba preto lekára informovať o ceste a pobyte v cudzine aj napriek tomu, že od návratu uplynul dlhší čas.

Najčastejším problémom sú hnačky


Mnohých cestovateľov trápia cestovateľské hnačky. Tie patria medzi nákazy, ktoré sa prenášajú prehltnutím choroboplodných zárodkov zvyčajne ak ide o znečistenú vodu alebo potraviny. Hnačka je najčastejším ochorením medzi cestovateľmi.

"Na vzniku cestovateľskej hnačky má svoj podiel samotná cesta, zmena klímy, zmena stravy, ale aj možnosť kontaminácie potravín a vody niektorými druhmi baktérií. Pri dodržiavaní základných hygienických pravidiel a prechodným diétnym stravovaním príznaky ustúpia za niekoľko hodín. Okrem cestovateľskej hnačky sa môžu vyskytnúť hnačkové ochorenia, ktorých pôvodcom sú salmonely, šigely, niektoré parazity, vírus spôsobujúci žltačku typu A, pôvodca cholery," uviedol hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Domaša (Ilustračné foto) Foto: TASR/František Iván
Týmto ochoreniam sa dá podľa jeho slov zabrániť hygienickými opatreniami zameranými na prísnu osobnú hygienu a čisté ruky, na hygienu vody a potravín. Vyvarovať sa preto treba nezvyčajných jedál, konzumovať odporúča iba dostatočne tepelne spracovanú stravu, piť prevarenú vodu, nekonzumovať zmrzlinu, džúsy a nepasterizované mlieko. Rizikom je konzumácii ľadu, pokiaľ nie je záruka, že bol pripravený z nezávadnej alebo prevarenej vody.

Na cestách tiež môžu narobiť problém choroby ako prechladnutie, chrípka, záškrt, osýpky, tuberkulóza či čierny kašeľ. Zabrániť takýmto ochoreniam sa dá vyhýbaním sa uzavretým preplneným miestnostiam a zamedzením úzkeho styku s chorým ako aj vhodným očkovaním.

Pozor na štípance


Viaceré nákazy sa zase prenášajú krvnou cestou, napríklad pri bodnutí hmyzom cicajúcim krv, nesterilnou injekčnou striekačkou, ale aj pri pohlavnom styku. Riziko takýchto nákaz je veľmi vysoké najmä v tropických a subtropických krajinách. Patria sem predovšetkým malária, žltá zimnica, zápal pečene typu B, Dengue a AIDS.

"V prevencii ochorení pri bodnutí hmyzom je potrebné dodržiavať osobnú ochranu pred komármi, a to nosiť košele s dlhými rukávmi, dlhé nohavice, nekrytú časť kože chrániť vhodným repelentom, spať v uzavretom prostredí s používaním neporušených moskytier, používať dezinsekčné prostriedky na hubenie komárov,"
vymenoval Rovný.

Ilustračné foto Foto: TASR/CDC and Jim Gathany
Hrozbou sú i nákazy, ktoré sa prenášajú dotykom cez kožu a sliznice. Sem patria tetanus, besnota, kožné plesňové ochorenia, ale aj všetky choroby prenášané pohlavným stykom ako kvapavka, syfilis, trichomoniáza, mäkký vred, ale aj AIDS.

V prevencii sa uplatňuje ošetrenie rán, pri ktorých dochádza k poškodeniu kože, obzvlášť hlbokých rán. Hlavný hygienik radí okrem toho brániť sa styku s neznámymi zvieratami podozrivými z besnoty. V prevencii plesňových kožných ochorení je potrebné sa vyhýbať chodeniu na boso vo vlhkom teplom prostredí, prípadne používať preventívne protiplesňové prípravky. Pri pohlavných nákazách sa odporúča sexuálna zdržanlivosť, teda vyhýbať sa príležitostnému pohlavnému styku.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Cestovanie volá, pamätajte na tieto zásady a vrátite sa v zdraví
Detských úrazov v lete pribúda, viete, čo robia vaše deti?
Veľký letný manuál o kúpaní
Mykózy trápia v lete mnohé ženy. Takto sa im vyhnete
Toto všetko vám hrozí z klimatizácie

Komentáre