Zdravie

Detských úrazov v lete pribúda, viete, čo robia vaše deti?

"To, že nočnou morou rodičov počas školských prázdnin sú detské úrazy, potvrdzujú aj čísla."

Alena Klepochová, 4. júla 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Ľudovít Drmlík


Letné prázdniny nie sú pre deti len časom oddychu a zábavy, ale aj úrazov či iných zdravotných problémov. Toto konštatovanie, žiaľ, potvrdzujú každoročné skúsenosti a štatistiky či už záchranárov alebo lekárov na pohotovostiach.

„V tomto období sa deti vo zvýšenej miere venujú najrôznejším druhom športu, čo so sebou prináša okrem pozitív aj riziko úrazov, ktorých následky v niektorých prípadoch predstavujú pre dieťa doživotný zdravotný hendikep, respektíve dieťa trvalo invalidizujú,“ upozorňujú odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Na vysokej úrazovosti detí sa nemalou mierou podieľa tiež cestná premávka; dopravné úrazy predstavujú samostatnú kapitolu detskej úrazovosti, pričom často ide buď o úrazy fatálne, alebo o ťažké polytraumy s doživotnými následkami.

Denne počas prázdnin záchranári ošetria tridsiatku detí


To, že nočnou morou rodičov počas školských prázdnin sú detské úrazy, potvrdzujú aj čísla. Vlani počas dvoch letných mesiacov záchranári ošetrili 1238 detí, z toho dve tretiny boli chlapci. „Deti počas leta trávia viac času samé bez dozoru alebo v partii kamarátov. Stačí malá nepozornosť a môže dôjsť k úrazu. U menších detí je dôležité mať ich stále na očiach, stačí chvíľková nepozornosť a nešťastie je na svete,“ povedal hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.
Ilustračné foto Foto: TASR/Ľudovít Drmlík

Pri školopovinných by si rodičia mali preto podľa jeho slov starostlivo vyberať ľudí na opatrovanie. Starí rodičia nie sú často fyzicky schopní sa postarať o neposedné deti, upozornil. Najlepšou prevenciou je zmysluplné organizovanie voľného času formou táborov a pododobne a snaha o vytvorenie bezpečného prostredia pre hry a pohyb.

Pri športovaní zase treba dôkladne dbať na bezpečnostné opatrenia, ako napríklad nosenie chráničov na rukách a nohách pri korčuľovaní, nosenie bezpečnostnej prilby pri bicyklovaní a korčuľovaní či dodržiavanie pravidiel cestnej premávky.

Pozor na slnko a stravu


Jedným z rizík, ktoré hrozia deťom s nastávajúcim teplým počasím, je aj úpal. Rodičia by mali na to myslieť a kontrolovať, aby deti počas horúcich dní nosili ľahký, svetlý, vzdušný odev, pokrývku hlavy, kvalitné slnečné okuliare a používali krémy proti UV žiareniu s vysokým ochranným faktorom. Zvýšená fyzická námaha by sa mala prispôsobiť prostrediu, deti by si mali robiť častejšie prestávky v tieni a v čase medzi 11-15 hodinou sa nevystavovať slnečným lúčom.

Dôraz treba klásť aj na stravu. Zvlášť opatrní treba byť v prípade údenín, mäkkých salám, majonézových šalátov, niektorých mliečnych produktov, cukrárenských výrobkov alebo zmrzliny.

„Základnou zásadou je dôkladné chladenie všetkých druhov potravín, ktoré by pri ich nesprávnom uskladnení mohli predstavovať potenciálne riziko pre zdravie. Ovocie a zeleninu, ktoré deti v letnom období konzumujú vo väčšom množstve, je potrebné dôkladne poumývať pod tečúcou pitnou vodou. Mimoriadne dôležité je v tomto období dodržiavať pitný režim a piť dostatok tekutín,“ zhrnula hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická.
Prvá pomoc sa vždy poskytuje podľa týchto zásad:
Zaistenie bezpečnosti – okolia, vlastnej
Volanie tiesňovej linky 155 a správanie sa podľa rád operátora ZZS
Vždy ako prvé od najhoršieho
- zastavenie masívneho krvácania
- uvoľnenie dýchacích ciest
- resuscitácia nedýchajúceho (stláčanie hrudníka)
- uloženie dýchajúceho do stabilizovanej polohy
- následne ošetrujeme akékoľvek iné poranenia.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Veľký letný manuál o kúpaní
Cestovanie volá, pamätajte na tieto zásady a vrátite sa v zdraví
Toto všetko vám hrozí z klimatizácie
Ľahko sa zadýchate? Pozor, možno máte problémy so srdcom!

Komentáre