Zdravie

Toto všetko vám hrozí z klimatizácie

"Pri nesprávnom nastavení i nedôslednej údržbe klimatizácie hrozia ochorenia dýchacích ciest, opuchy slizníc nosa, prínosných dutín, strata hlasu, astmatické záchvaty."

Alena Klepochová, 2. júla 2014 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Klimatizácie sa počas letných dní stávajú spoločníkmi mnohých z nás. O klimatizáciu sa však treba aj správne starať, inak sa môže stať zdrojom nepríjemných ochorení a namiesto spríjemnenia nám leto pokazí.

Aby nám neuškodili, výrobcovia i lekári vždy zdôrazňujú, že termostat klímy má byť nastavený na teplotu maximálne o osem stupňov Celzia nižšiu oproti vonkajšiemu prostrediu. Vplyv na prevádzku klímy i naše zdravie však má aj čistota filtrov.

Zdravotné príznaky z používania znečisteného fitra na klimatizačnom zariadení je niekedy ťažké definovať, pretože sa podobajú následkom nevhodne nastavenej klimatizácie. Treba si totiž uvedomiť, že nastavenie klímy nemusí vyhovovať všetkým užívateľom. Vyhovujúca teplota pre jedného môže pre druhého znamenať teplotný diskomfort a zdravotné problémy. Prvými príznakmi znečisteného klimatizačného zariadenia môže byť až poškodenie zdravia vírusovými alebo bakteriálnymi infekciami, najmä horných a dolných dýchacích ciest.

Klímu netreba podceňovať


Pri nesprávnom nastavení i nedôslednej údržbe klimatizácie hrozia ochorenia dýchacích ciest, opuchy slizníc nosa, prínosných dutín, strata hlasu, astmatické záchvaty. Môže sa tiež zhoršiť stav kardiologických pacientov a pacientov s chladovými alergiami. Klimatizácia vplýva aj na pohybovú sústavu a svalstvo, ktoré sa môže podchladiť a tým môžu vznikať bolesti kĺbov či stav “seknutej chrbtice”.

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Rôzne baktérie a vírusy spôsobujúce ochorenia, ktoré sa nachádzajú v prostredí s klimatizáciou, sa môžu množiť na filtroch a potom sa vo väčších koncentráciách dostávajú späť do ovzdušia. Vznik ochorenia ovplyvňuje aj infekčná dávka, doba expozície, celkový zdravotný stav užívateľa, stav imunitného systému, prítomnosť chronického ochorenia alebo vyčerpanosť organizmu. Rizikovými skupinami sú hlavne deti, starí ľudia, jedinci s oslabenou imunitou, fajčiari, alkoholici a osoby v rekonvalescencii.

Dbajte na servis


Servisná prehliadka klimatizácie by sa mala preto robiť aspoň raz za rok, aby sa zistilo, v akom stave sa nachádza. Kontrolu by mal vykonať odborník a mala by zahŕňať niekoľko nutných krokov. Bezproblémová prevádzka klimatizácie si vyžaduje okrem čistenia filtra dezinfekciu výparníka vnútornej jednotky, čistenie vonkajšej jednotky, kontrolu odvodu kondenzátu, elektrických častí a množstva náplne chladiva.

V priestoroch s intenzívnym používaním klimatizačných zariadení sa odporúča častejšia kontrola, dvakrát alebo aj štyrikrát ročne.

Komentáre