Zdravie

Je ebola hrozbou aj pre nás?

"Svetom sa šíri strach z rozšírenia eboly. Na toto závažné ochorenie neexistuje očkovacia látka ani liečba, a tak často končí smrťou. Máme sa však báť aj my?"

Zuzana Lobotková, 13. augusta 2014 6:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo


Ebola je ťažké akútne vírusové ochorenie človeka. U ľudí vyvoláva akútnu horúčku a je vysoko nákazlivá. Ochorenie sa prenáša priamym kontaktom s krvou, slinami, potom aj močom živých alebo mŕtvych nakazených ľudí. Prenos sa môže uskutočniť aj nechráneným pohlavným stykom s uzdravenými pacientmi, a to aj niekoľko týždňov po ich uzdravení.

Hrozbu však predstavujú aj telesné tekutiny živých či uhynutých voľne žijúcich zvierat, ako sú opice, lesné antilopy alebo netopiere. Ochorenie sa klinicky prejavuje po dvoch až 21 dňoch od vystavenia vírusu, a to náhlym nástupom horúčky, bolesťami svalov, slabosťou, bolesťami hlavy a hrdla. Nasleduje zvracanie, hnačky, vyrážky a poruchy funkcie pečene a obličiek, či dokonca zlyhanie orgánov. K smrti prichádza až v polovici prípadov.

Na toto si dajte pozor


Momentálne prebieha epidémia eboly v Guinei a Libérii. Riziko vystavenia vírusu je pre návštevníkov veľmi nízke. Netreba však zabudnúť na opatrnosť. Návštevníci týchto krajín by sa mali vyhýbať priamemu kontaktu s krvou a telesnými tekutinami pacientov alebo mŕtvych osôb a s predmetmi, ktoré môžu byť kontaminované, ako aj kontaktu s voľne žijúcimi zvieratami a nechránenému pohlavnému styku.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Ochorenie sa neprenáša bežným kontaktom na verejnosti s ľuďmi, ktorí nejavia známky ochorenia. Nebezpečná nie je ani manipulácia s peniazmi alebo potravinami, či plávanie v bazéne. Neprenášajú ho ani komáre. Vírus eboly účinne zabíja mydlo, bielidlá, slnečné svetlo alebo sušenie. Zničí ho aj vypranie šatstva kontaminovaného tekutinami v práčke. Na vysušených povrchoch alebo povrchoch vystavených slnečnému žiareniu prežije vírus len krátky čas.

Týka sa aj Slovenska?


Riziko rozšírenia eboly v Slovenskej republike je málo pravdepodobné. Teoreticky ho sem môže priniesť osoba, ktorá by sa nakazila v oblasti, kde sa šíri epidémia a takáto osoba príde na Slovensko. V prípade, že by sa na Slovensku objavilo ochorenie ebola, pacient by bol hospitalizovaný v špecializovanom pracovisku, ktoré sa zaoberá infekčnými ochoreniami vrátane importovaných nákaz.

Ak však niekto príde do kontaktu s osobou, ktorá sa vrátila z postihnutých krajín, mal by monitorovať svoj zdravotný stav. V prípade spozorovania príznakov treba urýchlene vyhľadať lekársku pomoc. Ak ide o človeka, ktorý priamo prišiel do styku s telesnými tekutinami mŕtvych alebo živých nakazených osôb alebo zvierat, mal by ešte pred návštevou telefonicky kontaktovať zdravotnícke zariadenie, aby sa zdravotnícky personál mohol pred prijatím vybaviť vhodnými ochrannými pomôckami.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Choroba potomkov kráľovnej Viktórie: Prenášajú ju zdravé ženy
Pred slnkom sa treba chrániť, tu sú praktické tipy
Chcete pekné hnedé opálenie? Tu je päť trikov, ako na to
Prečítajte si, ako sa v lete chrániť proti infekciám
Rakovina prichádza potichu, muži, zbystrite pozornosť
Toto všetko vám hrozí z klimatizácie
Veľký letný manuál o kúpaní

Komentáre