Zdravie

Trúfli by ste si aj vy na vedro s ľadovou vodou?

"Prišiel s tým zakladateľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg a chytili sa už desiatky osobností. Vylievajú na seba vedro ľadovej vody, avšak so vznešeným cieľom. Zvýšiť povedomie o chorobe ALS."

Zuzana Lobotková, 22. augusta 2014 14:00
Takto sa oblial Bill Gates Foto: Youtube screenshot


Virálna kampaň začala, keď v roku 2012 len 29-ročný Pete Frates s diagnózou ALS zdieľal na sociálnej sieti video s obliatím vedrom ľadovou vodou a vyzval niekoľkých svojich priateľov, aby jeho príklad nasledovali. Odvtedy sa táto výzva stala prejavom súcitu a podpory ťažko chorých s diagnózou ALS.

Ochorenie bez nádeje na zlepšenie


Čo je vlastne amyotrofická laterálna skleróza (ALS)? ALS je najčastejšou formou ochorenia motorického neurónu. Ide o fatálne a rýchlo postupujúce ochorenie, ktoré postihuje mozog a miechu. To má následne vplyv na nervy, ktoré riadia pohyb tela, ruky a nohy, reč a prehĺtanie či dokonca dýchanie.

Nervy a nervové dráhy by mali pri plnom zdraví prenášať signály, no v dôsledku ochorenia sú poškodené. ALS je diagnóza postihujúca najmä ľudí vo veku nad 40 rokov a častejšie mužov. Prejavuje sa bolesťami, svalovými kŕčmi, stuhnutosťou kĺbov, inkontinenciou, rečovými problémami, kašľom, problémami s dýchaním a ťažkosťami s jedením a pitím. Od objavenia sa príznakov pacienti žijú priemerne ešte dva až päť rokov.

Na ochorenie neexistuje žiaden diagnostický test ani liek. Pacienti teda strávia aj niekoľko mesiacov čakaním na diagnózu, čo je vzhľadom na rýchly priebeh ochorenia problematické. Postihnutý totiž potrebuje pomoc od logopéda, fyzioterapeuta a odborníka na dýchacie ťažkosti. Ideálne by bolo, ak by vznikli špecializované kliniky, ktoré by dokázali zvládnuť všetky nastávajúce problémy súvisiace s diagnózou. Na to však treba vysokú finančnú čiastku.

Prijali by ste takúto výzvu?


Výzva s ľadovou vodou (ALS Ice Bucket Challenge) sa stala hitom fundraisingových kampaní na internete. Dokázala zaujať známe tváre ako je Oprah Winfrey, Bill Gates, Jessica Alba, Vin Diesel a mnohých iných. Pôvodne úloha znamenala dve možnosti - buď darovať peniaze na výskum vážneho ochorenia alebo skočiť do studenej vody.

Vyzvaný musí do 24 hodín zverejniť video, kde oznámi prijatie výzvy a následne „schytá“ vedro ľadovej vody. Následne vyzve ďalších a sieť sa tak rozširuje. Prijímateľ výzvy daruje desať dolárov na výskum ochorenia aj v prípade, že výzvu prijíma, pri odmietnutí však daruje sto dolárov. Na výskum idú aj všetky zisky z virálnych videí. Z výzvy sa postupne stal kultúrny fenomén vládnuci severnej pologuli.

Za rozšírenie môže táto výzva poďakovať sociálnym sieťam. Na Facebooku boli videá zdieľané 1,2-milión raz, na Twitteri o výzve hovorili 2,2-milióna raz. Podľa magazínu Forbes táto aktivita znamenala aj nárast príspevkov na liečbu, oficiálna stránka Asociácie ALS uvádza, že k 21. augustu sa vyzbieralo 41,8 milióna dolárov na daroch, čo je v porovnaní s minuloročnými dvoma miliónmi radikálny rozdiel. A to je ešte len august! Známe osobnosti vo videu ukážu, ako sami znášali vedro ľadovej vody a vyzvú ďalšie známe tváre, aby sa v snahe pomôcť pripojili. Čo poviete, zvládli by ste to aj vy? A ako by asi ľadovú vodu znášali celebrity v chladnejšom počasí?

Takto sa oblial Bill Gates



Takto sa oblial Justin Timberlake



Takto sa obliala Gwen Steffani



Takto sa obliala Lady Gaga



Takto sa oblial Vin Diesel




ĎALŠIE ČLÁNKY:


Smrť Robina Williamsa a liek na ebolu
Jed ako liek proti rakovine
Je ebola hrozbou aj pre nás?
Choroba potomkov kráľovnej Viktórie: Prenášajú ju zdravé ženy
Rakovina kože si nevyberá, chráňte sa na slnku aj v soláriách
Rakovina prichádza potichu, muži, zbystrite pozornosť
Počuli ste už o očných muškách?

Komentáre