Zdravie

Ženy, neseďte toľko. Zvyšuje to riziko rakoviny

"O tom, že dlhé sedenie nie je zdravé, sa už čo-to popísalo. Okrem srdcových ochorení však zvyšuje aj riziko na rozvoj rakoviny prsníka, vaječníkov aj kostnej drene."

Zuzana Lobotková, 21. septembra 2015 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Ženám sedenie škodí v tomto smere viac než mužom. Zvyšuje totiž šancu na vznik rakovinových ochorení až o desať percent. Málo fyzickej aktivity rozhodne neprospieva, no až teraz sa ukazuje, v koľkých smeroch predstavuje hrozbu.

Nové hrozby


Výskumníci z American Cancer Society študovali 146 000 ľudí – 69 260 mužov a 77 462 žien, a to v rokoch 1992 až 2009. Počas tejto doby 18 555 mužom a 12 236 ženám diagnostikovali rakovinu. Po nedostatočnej fyzickej aktivite, telesnej hmotnosti a ďalších faktoroch sa tak sedenie pridalo k významným ukazovateľom toho, či človeku hrozí rakovina.

Čo je však prekvapujúce, sedenie nezvyšuje pravdepodobnosť na vznik rakoviny u mužov. Predchádzajúce výskumy na univerzite v nemeckom Regensburgu odhalili u sediacich zvýšené riziko rakoviny čreva a pľúc. Dve hodiny sústavného sedenia denne prispeli k 8-percentnému nárastu rizika na rozvoj týchto rakovinových ochorení, no až 10-percentné riziko vzniku rakoviny maternice.

Čo už vieme?


Avšak až nová štúdia poukázala na to, že sedenie môže stáť aj za rakovinou prsníka, vaječníkov a kostnej drene. Autori nemeckej štúdii, Daniela Schmidová a Dr. Michael Leitzmann, povedali, že jedna z možností na zvýšenie rakoviny v ich štúdii bolo, že dlhšie sedenie sa spája najmä so sledovaním televízie a konzumáciou nezdravých jedál a nápojov. To so sebou prináša aj menej vitamínu D, na ktorý treba slnečné svetlo.

Iné výskumy už poukázali na zvýšené riziko vzniku cukrovky alebo srdcových chorôb – a zo práve v súvislosti so sedením. Okrem toho ohrozuje aj zdravie obličiek, svalov, kĺbov a chrbtice. Doktorka Emma Wilmotová, ktorá sa na následky sedenia zameriava, pre dailymail.co.uk povedala: „Pri sedení po dlhú dobu dochádza k zmenám enzýmov v svaloch, čo vedie k zvýšeniu cukru v krvi. Tieto účinky sa objavia veľmi rýchlo, a ani pravidelné sedenie vás úplne neochráni.“

Všetky tieto poznatky smerujú k základným odporúčaniam. Z každej presedenej hodiny by ste mali aspoň desať minút chodiť, stáť, alebo sa ponaťahovať. Pridajte k tomu šport a zdravú stravu, aby ste sa vyhli rakovinovým ochoreniam.

ODPORÚČAME AJ:
Naoko trápne príznaky v intímnej oblasti môžu ukrývať rakovinu
Aké staré je vaše srdce? Varujeme, nemá toľko rokov ako vy
Celulitída sa nenosí ani v septembri. Vyskúšajte našu škoricovú kúru
Ako odnaučiť svojho malého agresora biť deti?
Bláznivý Brit si vyrobil súkromný vrtuľník z dronov

Komentáre