Zdravie

Zbierka Belasý motýľ upozorňuje na potreby ľudí s ochorením svalov

"Verejnosť má možnosť prispieť do prenosných pokladničiek, dobrovoľníci darcom rozdávajú odznak Belasý motýľ."

TASR, 10. júna 2022 11:59
Na snímke verejná zbierka Belasý motýľ v Bratislave 10. júna 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Celoslovenská zbierka Belasý motýľ opäť upozorňuje na reálne potreby ľudí s nervovosvalovým ochorením. Dobrovoľníci počas piatka zbierajú finančné prostriedky na pomoc s doplatkami na pomôcky. Na podporu pacientov osvetlia tiež Prezidentský palác. TASR o tom informovala Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR.

Zbierka sa koná v desiatkach miest a obcí na celom Slovensku. Verejnosť má možnosť prispieť do prenosných pokladničiek, dobrovoľníci darcom rozdávajú odznak Belasý motýľ. Oblečené majú belasé tričká označené kartičkami.

Na organizovaní sa podieľajú samotní ľudia s nervovosvalovými ochoreniami. "To, čo robí verejnú zbierku Belasý motýľ do pokladničiek výnimočnou, je osobné nasadenie tých, ktorých sa to týka," uvádza sa na webe zbierky.

Na snímke verejná zbierka Belasý motýľ v Bratislave 10. júna 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák


Cieľom zbierky je podľa organizátorov informovať verejnosť o reálnych potrebách ľudí s nervovosvalovými ochoreniami. "Kvalitu života výrazne ovplyvňuje aj dostupnosť pomôcok. Štát a zdravotné poisťovne mnohé pomôcky preplácajú len čiastočne a niektoré vôbec. Musíme za ne často doplácať vysoké sumy," dodali organizátori.

Zbierku Belasý motýľ možno podporiť aj online prostredníctvom stránky www.belasymotyl.sk.



Komentáre