Zdravie

Tréningový program má človeka baviť, pripomína profesionálny tréner

"Čím je človek starší, tým viac by mal dbať o svoje telo."

TASR, 20. novembra 2020 12:58
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Nájsť si motiváciu na cvičenie môže byť niekedy problém. „Z praxe osobného trénera viem zaručiť, že najlepšou motiváciou na ďalší tréning sú výsledky v podobe tvarovania tela a zlepšenia kondície. Zdravie je až na druhom mieste, hoci by to tak nemalo byť. U zdravých ľudí je zdravie až druhotne oceňovaným efektom, ak vôbec,“ hovorí profesionálny tréner Ľuboš Gsch.

Podľa neho mnohí ľudia buď trénujú príliš málo alebo, naopak, príliš veľa s nedostatočnou regeneráciou či majú nesprávny tréningový postup.Treba upraviť tréningový program a celkový životný štýl vrátane stravy. Tréningový program má človeka baviť. Ak ho bude baviť, bude dosahovať výsledky,“ ozrejmil Gsch.

Čím je človek starší, tým viac by mal dbať o svoje telo. „Niekoľko štúdií, ktoré sa venovali trénujúcim seniorom, preukázalo, že telo nechabne starnutím, ale preto, že ho nepoužívame. Je jasné, že stúpajúci vek nám z dlhodobého hľadiska na kondícií nepridáva. Ale je veľa ľudí, ktorí svoje postavy dosiahli a pestujú vo fantastickej kondícií aj napriek vysokému veku,“ konštatuje Gsch.

Je podľa neho mylnou predstavou, že tréning musí zaberať veľa času. „Nie je potrebná ani celá hodina. A vôbec nie každý deň. Na absolútne špičkový tréning stačí v plnej miere 30 - 40 minút. Tie sa dajú rozdeliť na niekoľko častí počas dňa,“ povedal odborník. Tréning, respektíve jeho výsledky sa nedosahujú plynutím čau, ale stimuláciou svalstva. A najefektívnejšou stimuláciou je intenzita.

Intenzita podľa Gscha neznamená urobiť hodinový tréning za polovičný čas. Je veľmi individuálna a stimulácia svalov sa dá dosiahnuť už po dvoch alebo troch sériách cviku. To znamená päť až desať minút cvičenia. Veľmi dobré je, ak si tento čas človek nájde opakovane počas dňa.

Komentáre