Zdravie

Stres našej imunite nepomáha, proti stresu však pomáha magnézium

"Medzi základné príčiny, ktoré v dnešnej dobe výrazne znižujú kvalitu nášho života, patrí bezpochyby stres."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 3. novembra 2020 8:33
Foto: Magnerot
Medzi základné príčiny, ktoré v dnešnej dobe výrazne znižujú kvalitu nášho života a často môžu viesť nielen k zníženiu výkonnosti, k problémom v rodine a vo vzťahoch, ale aj k vážnym onemocneniam, patrí bezpochyby stres. Stres totiž môže a oslabiť a niekedy aj paralyzovať celé naše telo a zvlášť v období, keď musíme vo zvýšenej miere bojovať s rôznymi chorobami máme problém. V boji proti stresu nám môže pomôcť aj magnézium.

Magnézium a jeho účinky
Pozitívne účinky magnézia v boji so stresom sa prejavujú napríklad normalizovaním napätia cievnej steny (vysoký krvný tlak), znížením svalového napätia, trasľavosti, kŕčov a vnímania bolesti, znížením výskytu záchvatov migrény, či zmiernením ich priebehu, ale aj zmiernením príznakov chronického únavového syndrómu a zlepšením fyzického a psychického stavu. Magnézium je účinné aj v boji s tenznou bolesťou hlavy. Ľudia ju najčastejšie opisujú ako pocit obojstranného bolestivého difúzneho napätia hlavy, často vo forme „sťahujúcej čiapky či obruče na hlave“. Pri jej vzniku sa uplatňujú viaceré faktory. Sú to jednak periférne mechanizmy, najmä bolestivé napätie a centrálne mechanizmy, predovšetkým znížený prah pre vnímanie bolesti. Magnézium pritom účinkuje na oba mechanizmy. Často ide o depresívnych ľudí alebo ľudí vystavených dlhodobým stresovým situáciám.

Aké magnézium?
Pri výbere magnézia by sme mali mať na zreteli predovšetkým dve veci: kvalitu a vstrebateľnosť. Ide totiž o minerál, ktorý má na naše telo veľa pozitívnych účinkov a preto by sme sa mali snažiť vyťažiť z neho čo najviac. Magnézium pomáha napríklad v boji proti svalovým kŕčom, je užitočné pre naše srdce, ocenia ho budúce mamičky i aktívni športovci a ako sme už písali, veľmi pozitívne vplýva na ľudský organizmus v situáciách, keď sme vystavení stresu.

Ak teda siahnete po magnéziu, zvážte také, ktoré vďaka prirodzenému nosiču zvyšuje jeho efektívne vstrebávanie a nezaťažuje organizmus. Veľmi užitočným nosičom je kyselina orotová. Jej asi najväčšou výhodou je, že je prirodzeného, biologického pôvodu. Nachádza sa totiž v zelenine, alebo aj v kolostre a mlieku a naše telo si tak s ňou vie veľmi dobre poradiť. Kyselina orotová je zároveň užitočná pre bunky ľudského tela – zlepšuje tvorbu, zvyšuje zásoby energie v bunkách a významným spôsobom sa zúčastňuje na prepise genetickej informácie, čo je potrebné pri obnove bunkových funkcií. Medzi jej ďalšie priaznivé účinky patrí napríklad uvoľňovanie úzkosti a napätia.

Na trhu je viacero magnézií, ktoré si môžeme kúpiť v lekárňach. Jedným z nich je aj Magnerot® od nemeckej spoločnosti Wörwag Pharma. Je to zároveň jediné magnézium s dihydrátom magnéziumorotátu, teda s kyselinou orotovou. Dostanete ho v každej dobrej lekárni.

Magnerot® je liek na vnútorné použitie s obsahom dihydrátu magnéziumorotátu. Pred užitím lieku si pozorne prečítajte príbalovú informáciu a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

Komentáre