Zdravie

Rozhýbali sme školy po celom Slovensku! Zostáva

"Lyžovačka, futbal, gymnastika, korčule alebo florbal. Žiaci zapojení v programe „Viem, čo zjem“ sa žiadneho pohybu neboja!"

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 10. apríla 2024 13:27
Foto: Viem, čo zjem
Svoje atletické danosti nám predviedli v zábavnej súťaži „Zdravý pohyb máme radi“. Školy mali za úlohu zdokumentovať pomocou fotografií ľubovoľnú športovú alebo pohybovú aktivitu. Okrem zdravej stravy sa takto školáci učia aj to, aký dôležitý je pre človeka pravidelný pohyb a aké sú jeho benefity.

Nielen stravovacie návyky, ale aj pohyb je významnou zložkou vyváženého životného štýlu. Preto sa program „Viem, čo zjem" snaží žiakov motivovať k pohybu aj prostredníctvom zábavnej súťaže, do ktorej sa mohli zapojiť všetky školy registrované v programe. Do súťaže sa napokon prihlásilo 92 tried zo 65 základných škôl z celého Slovenska. Na prvom mieste sa umiestnila fotografia žiakov zo Základnej školy Mládežníckej v Púchove. Pre svoju školu získali cvičebné pomôcky a zážitkové varenie s kuchármi spoločnosti Nestlé, ktorá je sponzorom programu „Viem, čo zjem“.

„Teší nás, že sa do súťaže zapojilo toľko žiakov - šikovných malých športovcov. Ukázali nám, že zdravý pohyb môže vyzerať rôzne. Osobitne sme radi, že sa pohybom bavili, čo je presne náš cieľ. Veríme, že vďaka tejto súťaži mnohí objavili aký je pohyb zábavný,“ hovorí Ľubica Novotná, manažérka pre korporátne záležitosti Nestlé Slovensko.


Program „Viem, čo zjem“ má za cieľ naučiť žiakov zdravému a vyváženému životnému štýlu. Základné školy si majú možnosť vybrať medzi projektom a voliteľným predmetom. Ten si môžu do svojho rozvrhu zaradiť v rámci disponibilných hodín. Digitalizované a interaktívne učebné materiály sú školám k dispozícií zdarma a ich výhodou je, že sú komplexné, takže učitelia si už nič ďalšie nemusia pripravovať.

„Viem, čo zjem“ je súčasťou globálneho programu Nestlé pre zdravie detí, ktorý sa od roku 2009 postupne rozšíril do 84 krajín sveta. Na Slovensku sa realizuje v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva SR a je tiež súčasťou Národného programu podpory zdravia. ÚVZ program „Viem, čo zjem“ predstavuje vo svojich publikáciách ako príklad dobrej praxe preventívnych programov v zdravotníctve, zameraných na problematiku zdravej výživy a pohybovej aktivity. Viac informácií o programe je dostupných na internetovej stránke www.viemcozjem.sk.

Komentáre